Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Gergely Balázs, organizator Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Gergely Balázs, organizator Zilele Culturale Maghiare din Cluj Share Interviu cu Gergely Balázs, organizator Zilele Culturale Maghiare din Cluj


Zilele Culturale Maghiare revin în Cluj între 19 și 26 august. Vorbim despre o săptămână în care comunitatea maghiară locală (dar nu numai) își celebrează istoria și tradiția și, în același timp, lansează o invitație publicului larg de a veni la festival, de a vedea și de a cunoaște.
Festivalul ajunge în acest an la a 9-a ediție și se prezintă de această dată sub motto-ul Vivat Mathias, pentru a marca împlinirea a 575 de ani de la nașterea regelui. Rămân o mulțime de surprize presărate prin oraș ce așteaptă să fie descoperite, dar până să spunem START festival, vă invităm să citiți interviul acordat de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare. Ne-a dezvăluit detalii despre ediția din acest an, fărâme din începuturile evenimentului, precum un mesaj frumos, plin de optimism lăsat la finalul discuției. Lectură plăcută!

  1. Cum a apărut evenimentul?

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au apărut în urmă cu nouă ani, ca o concretizare a dorinței noastre de a arăta valorile materiale, culturale și spirituale specific maghiare și ardelenești. Am vrut ca acest festival să fie o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-și afirma diversitatea și puterea sa creatoare de valori și de a oferi celor două comunități majore care formează orașul posibilitatea de a se cunoaște mai bine și de a se înțelege reciproc.

 

  1. Dacă e să ne uităm la efectele evenimentului, ce credeți că a adus Zilele Maghiare?

De-a lungul celor opt ediții, Zilele Maghiare au reprezentat o oportunitate foarte bună pentru comunitatea maghiară care trăiește în Cluj și Transilvania să-și prezinte valorile și diversitatea culturii sale. Credem că am reușit să facem valorile noastre culturale accesibile pentru toată lumea, astfel încât să dezvoltăm relații deschise cu publicul clujean. Mai mult de atât, am extins și diversificat oferta culturală clujeană cu un eveniment care umple orașul și oferă bună dispoziție pentru toți, indiferent de vârstă.

 

  1. Cum vedeți relațiile locale dintre români și maghiari? Sau chiar dintre autoritățile locale și maghiari?

Organizăm ZCMC în fiecare an și ca să-i facem pe români curioși față de comunitatea maghiară. Ținând cont de numărul crescut de la an la an al participanților la festival, credem că această curiozitate este din ce în ce mai mare. Sperăm ca și în acest an să participe la evenimentele noastre mulți români deoarece relațiile dintre cele două comunități se pot îmbunătăți doar pe baza cunoașterii reciproce. Poți fi reticent față de o persoană până nu cunoști, dar după ce vezi cum e, o cunoști și îți dai seama cum gândește, realizezi că persoana respectivă nu este diferită față de tine. La fel se întâmplă și între două comunități. Dacă avem o minimă curiozitate unii față de alții, participăm la evenimentele fiecăruia, vom vedea că, de fapt, nu suntem atât de departe și de diferiți de ceilalți, ne leagă foarte multe lucruri și îi putem aprecia tot mai mult.

Cu autoritățile locale avem relații foarte bune, sunt partenerii noștri de la începutul festivalului. Primăria clujeană ne oferă un important sprijin financiar, 20-25% din bugetul festivalului vine, de altfel, din partea Consiliului Local Cluj și Consiliului Județean. De asemenea, ne-au fost aproape tot timpul și am avut relații constructive cu toate celelalte medii instituționale cum sunt Poliția, Jandarmeria, SMURD, precum și cu universitățile clujene, școli, muzee și alte instituții culturale.

 

  1. Cum ați descrie această ediție a Zilelor Maghiare?

Ediția din acest an este gândită în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară. Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care marchează cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa. Sloganul acestei ediții este „Vivat Mathias!’’.

Regele Matia Corvin, una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor, a fost un monarh care a condus ţara cu mână forte, dar în spirit progresist, fiind o personalitate integratoare a epocii respective, capabilă de unirea forţelor popoarelor Europei Centrale. Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare. De asemenea, Anul Libertății Religioase va fi marcat printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană și nu numai.

Ne dorim să menținem și anul acesta diversitatea și calitatea programelor din festival cu care ne-am obișnuit publicul, cu atât mai mult cu cât această ediție este este o avanpremieră pentru aniversarea de zece ani.

 

  1. Anul trecut v-ați extins activitatea și în Parcul Central. Ne putem aștepta la asta și în acest an sau pregătiți alte noutăți?

În fiecare an încercăm să oferim ceva nou, iar anul acesta am ales în locul Parcului Central curtea Palatului Banffy (Muzeul de Artă). Aceasta se va transforma în Curtea lui Matia Corvin și care va găzdui diferite mese rotunde, activități pentru copii, concerte și petreceri la ceas de seară.

        

  1. Dacă ar trebui să alegeți 2 momente din festival la care publicul trebuie să participe neapărat, care ar fi ele?

E foarte greu să aleg doar două, dar dacă trebuie atunci ar fi Crosul ZCMC și concertul oferit de Budapest Gypsy Symphony Orchestra.

De ce crosul? Pentru că ne dorim să avem în cadrul ZCMC un eveniment sportiv care să promoveze un mod viață sănătos și care să se adreseze tuturor, iar alergarea e un astfel de sport. Îi încurajăm pe toți clujenii să vină să se înscrie la acest cros și să se simtă bine alături de noi.

Cât despre Budapest Gypsy Symphony Orchestra, este o orechestră unică în lume. Are în componenţa sa îndeosebi muzicieni de etnie rromă, 100 la număr, și cântă atât muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss etc.), cât și muzică ţigănească tradiţională. Este botezată chiar de membrii săi „Orchestra celor 100 de țigani’’ și a concertat în marile săli de concerte ale lumii, dar și pe scenele mici ale unor cămine culturale din Ungaria. Credem că acest concert va fi unul pe care ar fi păcat să-l ratați.  

 

  1. Unde vreți să ajungă festivalul în edițiile viitoare?

Clujul este orașul din România care se dezvoltă cel mai repede din punct de vedere al festivalurilor și evenimentelor culturale, sportive, tehnologice și de alte feluri, iar acest lucru are pentru noi și părți bune, și părți rele. E o continuă provocare. Pe de o parte, e bine pentru că în felul acesta se ridică mereu standardul de calitate al ofertei culturale și ne provoacă să ținem mereu pasul cu toate celelalte evenimente, pe de altă parte nu e deloc ușor dat fiind că participarea la programele din festivalul nostru este gratuită, bugetul nostru bazându-se doar pe sponsori, neavând venituri din vânzare de bilete. Dar ne vom strădui să oferim an de an o mare diversitate a programelor și un standard ridicat de calitate a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

 

  1. Aveți vreun mesaj pentru cititori?

În primul rând, arta și muzica sunt ceea ce ne leagă pe toți, indiferent de etnie. În artă și muzică nu contează diferențele de limbă, toți înțelegem mesajul transmis, așa că îi așteptăm în număr cât mai mare la festivalul nostru și pe clujenii vorbitori de limbă română. Sperăm ca apropierea celor două comunități și cunoașterea reciprocă să conducă spre un Cluj durabil, trainic și atrăgător pentru cât mai multă lume.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.