Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

România 100 în benzi desenate – salonul BD Brașov

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii România 100 în benzi desenate – salonul BD Brașov Share România 100 în benzi desenate – salonul BD Brașov


În perioada 4-7 octombrie 2018, la Brașov se va desfășura primul salon de bandă desenată cu o tematică aleasă în mod exclusiv din istoria recentă a României. Prin intermediul proiectului ROMÂNIA 100 ÎN BENZI DESENATE (istoria României în perioada 1918-2018), artiștii de bandă desenată au șansa de a (re)descoperi și de a valoriza istoria recentă, sub semnul Centenarului, în contextul contemporan european. Obiectivul proiectului este stimularea producției de bandă desenată cu tematică istorică dedicată Centenarului României și valorificarea lucrărilor obținute prin organizarea unei expoziții în cadrul salonului și realizarea unui catalog care va cuprinde lucrările selectate pentru expoziție și prezentarea artiștilor.

Pentru susținerea cercetării necesară producerii lucrărilor de bandă desenată, o echipă interdisciplinară a realizat un portofoliu de subiecte istorice alese din perioada 1918-2018 (vezi aici). Diversitatea subiectelor alese de artiști, din momentul lansării apelului național pentru participarea la salon (14 iulie 2018) până în prezent, deja dau conturul unui salon special de bandă desenată: sosirea delegației Unirii Transilvaniei cu România la București (14 decembrie 1918), inaugurarea Palatului Culturii din Iași (1925), asasinarea prim-ministrului I.G. Duca (29 decembrie 1933), participarea armatei române la luptele din Ungaria și Cehoslovacia (octombrie 1944 – 9 mai 1945), închisorile pentru deținuții politici din anii 1950 – 1960 (,,Experimentul Pitești”), Dumitru Prunariu, primul român în Cosmos (4 mai 1981), escrocheria jocului piramidal ,,Caritas” (1992 – 1994), eclipsa de Soare văzută din România (11 august 1999), participarea armatei române la Războiul din Afganistan (2001 – prezent) etc.

APEL NAȚIONAL
În perioada 14 iulie-03 septembrie 2018 se primesc aplicații de înscriere din partea artiștilor debutanți și profesioniști, autori de bandă desenată. Artiștii interesați trebuie să anunțe până la data de 1 august 2018 subiectul ales. Fiecare participant poate alege unul sau mai multe subiecte propuse. Se acceptă și alte subiecte istorice decât cele menționate în portofoliul atașat, însă organizatorii salonului își rezervă dreptul de a accepta/respinge subiectul propus. Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conțină una până la patru planșe.

Aplicația trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 3 septembrie 2018 (inclusiv), iar toate datele necesare le obțineți de pe pagina lor de Facebook, aici.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.