Piese de bucătărie confecționate în secolele XVI – XIX din argint, cositor, cupru și oțel sunt expuse în premieră publicului în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din Sibiu, în cadrul expoziției „Servirea mâncării, între medieval și modern” organizată de Muzeul Național Brukenthal.
Expoziția a fost deschisă vineri, 20 iulie, și prezintă, prin intermediul a 16 panouri, istoria evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.
”De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării”, precizează specialiștii muzeului Brukenthal.
Expoziția este realizată în așa fel încât să evidențieze ” felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă”.
Odată cu cele 16 panouri, publicul poate admira în premieră și piese de bucătărie aflate în colecțiile muzeului.
”Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată”, mai precizeaza Muzeul Brukenthal în comunicat.
Expoziția „Servirea mâncării, între medieval și modern” va fi deschisă pana la finalul anului și este cuprinsă în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.