Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cronică de carte de Adela Dinu: Mircea Cărtărescu – ”Orbitor”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cronică de carte de Adela Dinu: Mircea Cărtărescu – ”Orbitor” Share Cronică de carte de Adela Dinu: Mircea Cărtărescu – ”Orbitor”


“Orbitor” e cartea cărților, piatra de încercare pentru orice cititor cu program și nevoie autentică de activare a fibrei culturale. Trilogia așezată sub semnul fluturelui e cartea ilizibilă care se scrie sub ochii larg închiși ai cititorului. Existenţa textuală a naratorului solipsist Mircea, pusă sub semnul regalităţii/al mesianismului, este semnificativă în cel mai înalt grad. Hierofaniile pândesc la tot pasul, prezenţa difuză a sacrului suprasaturează țesuturile cărţii ilizibile şi irumpe într-o serie de vise, premoniţii și prorociri. Inițierea este controlată de secta Ştiutorilor, cei care au avut acces la straturile adânci ale realității, iar acum exercită o funcţie strictă în protejarea şi propagarea misterului.

Dacă, în mod inexplicabil, ar pieri toată literatura noastră cu excepția scrierilor lui Cărtărescu, tot am rămâne pe harta literară a lumii. Cultura noastră ar fi atunci o destinație exotică, o promisiune senzuală a halucinațiilor epifanice și a hedonismului literar.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.