Ce ne place
Ne place că ne modernizăm. Dacă nu știați, în caz că nu apar probleme neprevăzute, până la finalul acestui an prin Sibiu vor circula autobuze ISUZU și Menarinibus. În total 65 de autobuze noi marca ISUZU și Menarinibus vor circula prin Sibiu în urma desemnării câștigătorilor în licitațiile organizate de Primărie și de Tursib, regia locală de transport.
Atât TURSIB cât și Primăria Sibiu cumpără anul acesta zeci de autobuze noi pentru oraș. Licitația organizată de Primăria Sibiu, demarată în noiembrie anul trecut, a avut ca scop achiziția a 10 autobuze noi, de 12 metri, iar ofertele primite au fost pentru mărcile ISUZU, MAN și BMC.
Cele două licitații au fost organizate pe finanțări diferite, însă au avut caiete de sarcini identice, pentru o mai bună administrare a parcului de autobuze. Licitația organizată de Primăria Sibiu, demarată în noiembrie anul trecut, a avut ca scop achiziția a 10 autobuze noi, de 12 metri, iar ofertele primite au fost pentru mărcile ISUZU, MAN și BMC.
La iarnă, TURSIB va avea autobuze ISUZU Citiport de 12 metri, precum și autobuze Menaribus Citymood 18, adică autobuze din acelea lungi, de 18 metri, cu articulație. Datorită prețului mai mic din oferta companiei, TURSIB va putea cumpăra, pentru a nu pierde din banii BERD, încă 5 autobuze în plus, din care 3 Isuzu și 2 Citymood 18.
Nu în ultimul rând, ne place că deși cele două licitații au fost organizate pe finanțări diferite și de către instituții diferite, ele au avut caiete de sarcini identice, pentru o mai bună administrare a parcului de autobuze. Adică să fie mai ușor de întreținut autobuzele pe urmă.
Ce nu ne place
Nu ne place că deși sunt noi vedem metehne vechi legate de confortul sibienilor. Știu, una e să treci de la autobuze care se strică din kilometru în kilometru la autobuze noi care merg bine, dar parcă nu strica să aibă aer condiționat, căldură, gps-uri, afișaj electronic, mărunțișuri din acestea din lumea civilizată.
Criteriile de selecție în organizarea licitației au fost preț (70%), consum (15%), garanție (10%), impact de mediu (5%). Nu apare pe nicăieri pe aici atenția la cei care le vor utiliza, din banii cărora sunt cumpărate autobuzele, din banii cărora sunt plătite biletele și așa mai departe, adică atenția față de sibieni.
Pe termen mediu, administrația locală vrea ca numărul noilor autobuze – inclusiv electrice achiziționate pentru transportul public local – să depășească 100. Apropo de autobuze electrice, probabil ați văzut și citit că la Cluj-Napoca ele circulă pe trasee. La noi ele sunt în continuare SF-uri.
Nu ne place că facem vara în saună și inundații. Deși licitații pentru noile autobuze au fost lansate anul trecut, prima serie de noi autobuze ar urma livrate în termen de 18 săptămâni de la semnarea contractului, iar ultimele autobuze în termen 25 de săptămâni.
În fine, nu ne place că Tursib-ul nu-i o companie tocmai modernă. ”Modul de tratare a reclamațiilor se execută în conformitate cu Ordonanța 27/30.01.2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr.233/2002”, am citat de pe site-ul lor.