Nu trebuie să fugi la capătul lumii ca să te bucuri de un concediu relaxant în inima naturii. Se spune că în România se află aproape o treime din izvoarele termale din întreaga Europă, iar în ultimii ani tot mai mulți turiști români și străini optează pentru câteva zile de liniște în stațiunile balneare autohtone. Cele mai multe stațiuni s-au reinventat, devenind ideale pentru o escapadă alături de prieteni sau de familie. Îți prezentăm top 5 stațiuni românești unde te poți bucura de un sejur revigorant vara aceasta!
Călimănești – Căciulata
Considerată cea mai frumoasă dintre stațiunile balneoclimaterice de pe Valea Oltului, Băile Călimănești – Căciulata și-au câștigat renumele atât în țară cât și în străinătate datorită apelor sale minerale și efectelor terapeutice deosebite ale acestora asupra organismului. Pe lângă tratamente, aici există posibilitatea practicării unor sporturi precum echitație sau ciclism, drumeții pe diverse trasee marcate sau pot fi vizitate obiective turistice din împrejurime, precum Mănăstirea Cozia, Parcul Național Cozia, Cheile și Cascada Lotrișor.
Băile Herculane
Așezată între culmi împădurite, cadru ideal pentru un concediu de relaxare, Băile Herculane e una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume, fiind atestată documentar în anul 153. Perla turismului balnear de altădată se zbate azi între paragină și lux, singurele lucruri care au dăinuit nealterate fiind apele termale și tratamentele naturiste atât de benefice restabilirii sănătății organismului. În apropierea Băilor Herculane poți vizita câteva locuri de vis, precum Grota cu aburi, sauna naturală din adâncul muntelui sau Cascada Bigăr.
Praid
Dacă îți dorești o experiență inedită, poți încerca băile de sare din stațiunea Praid, considerată perla județului Harghita. Aici există un ștrand amenajat, cu apă sărată, lângă care sunt amenajate băi sărate fierbinți, apa sărată fiind încălzită în cazane. Apa sărată și iodurată are un efect calmant, relaxant fizic și psihic. Tot aici, se află una dintre cele mai mari saline din țară și din Europa, care pune la dispoziția turiștilor un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant, o biserică. Dacă vizitezi stațiunea în ultimul weekend din august, te poți distra la Zilele Praidului.
Băile Felix
Principalul punct de atracție al Băilor Felix sunt apele termale care ating temperaturi ridicate, între 41 și 49 grade Celsius. Apele de aici sunt bicarbonate, sulfatate, calcice, sodice, silicoase, oligominerale, iar nămolul terapeutic e folosit sub formă de împachetări sau băi. Obiectivele din interiorul stațiunii, cum e Lacul cu nuferi, dar și apropierea de orașul Oradea (9 km), care oferă numeroase oportunități de petrecere a timpului liber, fac din Băile Felix o alegere ideală pentru vacanță.
Sovata
Situată la aproximativ 15 km de orașul Târgu Mureș, stațiunea a fost menționată ca loc de cură încă din 1597. Renumele stațiunii se datorează lacurilor Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate și sodice. Lacurile de la Sovata sunt cunoscute atât pentru efectele terapeutice cât și pentru fenomenul de heliotermie. Cel mai plăcut mod de a vizita vilele și bisericile istorice din Sovata e cu trenulețul, care pornește din fața parcului central. Pentru o călătorie mai lungă, există varianta Mocăniței cu aburi, care circulă pe traseul gara Sovata – Câmpu Cetății.