Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat îmbogățind Sibiul cu peste 2.200 de metri pătrați de picturi murale incluse în Turul de Artă Stradală din Sibiu și cu o serie de lucrări în premieră, realizate pe un autobuz, 3 puncte de transformare electrică și un panou publicitar.
În completare, evenimentele conexe SISAF 2018 au atras peste 8.000 de participanți, dar şi o vizită oficială a Primarului Sibiului, doamna Astrid Fodor.
În cadrul ediției a IV-a au fost realizate 19 picturi murale, care completează galeria de artă stradală a Sibiului, ajunsă la 67 de lucrări și peste 5.700 metri pătrați. Muralele au fost realizate pe o serie de calcane gri, 6 dintre locații fiind școli generale și licee din Sibiu: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” găzduiește 3 lucrări, inclusiv ale artiștilor străini, invitați din Brazilia și Rusia; Colegiul Economic „George Barițiu” şi Școala Generală nr. 4 s-au îmbogățit cu câte 2 picturi murale, iar Școlile Generale nr. 1, nr. 20, precum și Colegiul Tehnic Energetic au primit fiecare câte o lucrare de artă stradală.
“Poti sa simți? Simțiți când energia naturii și frumusețea culorilor pătrunde în ochii tăi și eliberează mintea de orice rău care poate exista? Poti simți rădăcinile conectand tot ce este în jurul tau, deschizându-ti mintea și răspandind lumea într-o mișcare spirală și infinită, plantand semințe și culegand fructe oriunde te duci? Simți ca făcând parte dintr-o orbită mereu în mișcare, în creștere și schimbare? Tu esti viata! Atunci o simți!”, spune artistul brazilian Dinho Bento, invitat să se exprime unul dintre zidurile liceului Onisifor Ghibu.
Circuitul de street art este completat, în premieră, cu lucrări de mari dimensiuni: un perete de 300 de metri pătrați pe spatele Sălii Transilvania, la care a lucrat artistul Ortaku, dar și o fațadă extrem de vizibilă a Casei de Cultură a Studenților, semnată de Recis de la Sweet Damage Crew. În plus, artistul Cristian Scutaru a realizat o lucrare pe un bloc de pe strada Mirălău, iar Optics Crew, format din artiștii Lost.Optics și Pren, îmbracă întreaga centrală termică de pe Aleea Buia în 400 de metri pătrați de culoare, fiind cea mai mare lucrare din toate edițiile.
”Am plecat cu lucrarea de la tema festivalului “Can You Feel”, avand in vedere ca Sala Transilvania este sala de sporturi, am dorit sa exprim un mix de sporturi, de culori si de sentimente”, spune Ortaku.
O altă noutate importantă este revitalizarea a 3 puncte de transformare electrică, regăsite pe strada Cetăţii, în Piaţa Habermann şi pe Calea Poplăcii. De asemenea, cu mare însemnătate este lucrarea colaborativă “#HOPE”, realizată de către artistul sibian Alin Trif pe un perete al sediului Fundației U.C.O.S., în care a implicat copiii cu probleme, dar și peretele interior din cadrul Școlii Finlandeze din Sibiu, pe care artistul Pisica Pătrată l-a însuflețit în propriul stil.
Aceste noi murale au fost văzute pentru prima dată de aproximativ 70 de persoane, în ultima zi de festival, în cadrul Sibiu Street Art Tour 2018. Circuitul a fost parcurs cu autobuzul Tursib, care a fost pictat timp de o săptămână, în fața Magazinului Dumbrava, de către artistul Bogdan Cazacincu și care va fi inclus pe una dintre rutele companiei de transport public.
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.