O armată de nutriționiști ne amintesc constant că mai toate alimentele de tip fast-food sunt dăunătoare. Aceștia nu sunt însă lângă noi atunci când poftim la un hot dog, un burger, la aripioare picante, sandvișuri cu sosuri, shaorma cu de toate sau o băutură carbogazoasă, să ne reamintească lista de pericole la care ne expunem consumând aceste alimente în fiecare zi.
Unele studii arată că mâncarea de tip fast-food nu numai că îngrașă, dar suprimă și dorința de a mânca echilibrat, modificând comportamentul consumatorilor prin slăbirea capacității de auto-control, ducând astfel la instalarea unui cerc vicios al alimentației nesănătoase. Mai simplu, mâncarea fast-food creează dependență!
Tot specialiștii avertizează că sistemul imunitar reacționează și el la o dietă mult prea bogată în grăsimi și cu multe calorii în mod similar ca la o infecție bacteriană.
O nutriție greșită poate avea consecințe drastice asupra calității vieții, accelerând dezvoltarea mai multor boli: obezitate, boli vasculare sau diabet de tip 2. Unii specialiști susțin chiar că alimentele fast-food sunt cauza a o treime dintre cazurile de infarct înregistrate în lume. Reducerea cantității de grăsimi „rele” e esențială pentru menținerea unei bune stări de sănătate.