Originar din Szolnok, Sándor Csányi este cunoscut în toată lumea drept Regele Gulyáș-ului, fiind unul dintre bucătarii renumiți ai Ungariei. Sándor Csányi va sosi în perioada 5-8 iulie în Sibiu, unde va lua parte la Zilele Hungarikum, eveniment organizat de Asociaţia HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu în parteneriat cu Muzeul ASTRA.
De câte ori ați fost în România și ați avut ocazia să mâncați un gyulaș adevărat? În Sibiu spre exemplu se găsește la aproape toate restaurantele.
Sibiul este un oraș minunat. De când am pășit pentru prima dată în acest oraș m-a frapat diversitatea culturală. Nu sunt o persoană împătimită și iubitoare doar de gastronomie ci sunt interesat de întreaga conjunctură culturală, cu alte cuvinte și mai succint consider că vorbim despre gastro-cultură. După ce am depășit primele impresii despre Sibiu am fost, de asemenea marcat de întreaga adiere culturală și aerul deosebit care a pus stăpânire pe mine.
Cum vă simțiți la Sibiu? Cum vi se pare că orașul nostru găzduiește un eveniment dedicat gastronomiei ungurești?
Pentru fiecare popor gastronomia, sau mai exact cultura gastronomică este deosebit de importantă, aceasta trebuie să coexiste viu cu oamenii și să fie prezentată lumii întregi. Gastronomia maghiară este una dintre cele mai renumite din lume. Deoarece Sibiul este o capitală culturală a Europei valorile acestei comunități, inclusiv cele gastro-culturale trebuie prezentate. Vin de mai mulți ani la Zilele Hungarikum și este de-a dreptul fascinant pentru mine ceea ce se întâmplă la acest festival. Sunt deosebit de bucuros să constat că se organizează acest eveniment la Sibiu, că instituțiile orașului și publicul sunt deschiși, primitori și este important pentru ei să facă loc pe agenda vieții culturale prezentării gastronomiei maghiare.
Ce mâncăruri credeți că ar trebui zona Sibiului să promoveze mai mult? Cunoașteți bucătari din zona noastră?
Deoarece Sibiu va fi Regiune Gastronomică Europeană și a fost capitală culturală oferta ar trebui să oglindească un mix gastro-cultural european, cred eu. Deci, gusturile și tradițiile locale – inclusiv cele maghiare – trebuiesc combinate armonios cu altele, din alte regiuni ale lumii. Bineînțeles, maghiar fiind spun că trebuie promovate mai ales gusturile transilvănene și cele ungurești. Printre acestea, în afară de gulyáș aș mai menționa câteva: preparate din carne de porc condimentate ungurește, ciorbele și supele care sunt chiar unice pe glob și mămăliga ardelenească pe care am întâlnit-o chiar și la ceangăi.
În încheiere, spuneți-ne cu ce-i veți aștepta pe sibieni și nu numai la Zilele Hungarikum?
Ne pregătim, alături de organizatorii din Sibiu să gătim cel mai mare gulyáș preparat vreodată în România. Este o premieră și pentru mine, ca deținător de record mondial în domeniu, totodată o frumoasă provocare. Am primit cu bucurie invitația din partea directorului general al CNM ASTRA, dl. Ciprian Ștefan și a președintelui Asociației HID, dl. Levente Serfőző cărora le mulțumesc și îi felicit pe această cale. Invit, deci toți locuitorii orașului Dumneavoastră și turiștii prezenți în data de 8 iulie la Sibiu să deguste dintr-un gulyáș uriaș gătit într-un ceaun de 1500 litri. Acest preparat este înregistrat oficial în Ungaria și apărat de legea specială în domeniul patrimoniului imaterial de la noi din țară Tradiții, Gusturi, Regiuni (Hagyományok Ízek Régiók), și se numește Gulyáș cu carne de vită din Alföld.
Interviu realizat de Ștefan Dobre