Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu Share Interviu cu Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu


De azi și până în 28 iunie, la Sibiu se desfășoară ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane”, proiect ajuns la cea de-a XV-a ediție. Programul din acest an se axează pe trei concerte de anvergură care oferă o gamă variată de stiluri: muzică clasică, jazz, musical și muzică de film. Festivalul va culmina cu tradiționalul concert simfonic în aer liber din Piața Mare. Am aflat mai multe de la Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 

Cum s-au închegat într-un festival aceste două idei care aparent nu par să aibă legătură: concertele estivale și relațiile româno-americane?

Proiectul Concerte Estivale a fost demarat de Filarmonica de Stat Sibiu în urmă cu mulți ani cu scopul de a aduce în atenția publicului din Sibiu și a turiștilor un alt repertoriu simfonic, diferit de cel al stagiunilor, mai accesibil publicului larg, concertele fiind prezentate de cele mai multe ori într-un cadru diferit, neconvențional. Conceptul programului Zilele Muzicale Româno-Americane a venit în întâmpinarea realizării acestui proiect la propunerea și inițiativa violonistului sibian Daniel Szasz, actualmente concert maestru al Orchestrei Simfonice din Alabama, Birmingham SUA. Cu ajutorul lui au fost create și facilitate legături între artiștii români și americani care au demarat acum 14 ani o colaborare muzicală valoroasă care continuă și astăzi. Evenimentul s-a bucurat, de-a lungul anilor, de sprijinul și suportul Ambasadei SUA la București, facilitând prezența la Sibiu a unor artiști importanți, dar și prezentarea unor lucrări muzicale mai puțin cunoscute publicului din România.

De-a lungul celor 14 ediții trecute, ce impresie le-a lăsat artiștilor invitați întâlnirea cu orchestra din Sibiu, cu publicul sibian, cu orașul?

Majoritatea muzicienilor americani prezenți în festival au revenit cu consecvență la Sibiu, fascinați de oraș, de atmosfera de lucru cu orchestra, de public și, nu în ultimul rând, de bucătăria specifică locului. L-aș aminti aici pe cunoscutul trompetist american John Mc Elroy care a participat la nu mai puțin de 12 ediții consecutive și a susținut aici zeci de concerte, majoritatea în colaborare cu artiștii Filarmonicii sibiene. E și cazul dirijorului Scott Speck care revine anul acesta, pentru a treia oară la Sibiu.

Cine sunt protagoniștii ediției din acest an?

În primul rând l-aș aminti pe Daniel Szasz care e ”motorul” acestui proiect artistic și e implicat de fiecare dată în majoritatea evenimentelor, susținând mai multe concerte ca solist. El va evolua, în acest an, în concertul cameral ”Quartet for the end of time” de Olivier Messiaen și va susține părți solistice cu orchestra în concertul open-air din Piața Mare. Alături de el vor mai concerta pianistul american Yakov Kasman, artist de notorietate mondială, clarinetistul Ciprian Dancu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, ambii, soliști instrumentiști ai Filarmonicii sibiene. Vor mai urca pe scena festivalului dirijorul Scott Speck și soprana Irina Baianț, Elena Mândru și cvartetul Turunen din Norvegia, compozitorul și dirijorul român Sabin Pautza și, bineînțeles, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Ce propun nou concertele din cadrul festivalului față de cele din stagiunea filarmonicii?

Concertul ”Classics meet jazz” o va aduce, în premieră la Sibiu, pe Elena Mândru, una dintre cele mai cunoscute și apreciate cântărețe de jazz din noua generație. Laureată cu Premiul al II-lea la Shure Montreux Voice Competition, de către un juriu prezidat de Quincy Jones, Elena Mândru are la activ deja peste 400 de concerte și apare frecvent pe cele mai importante scene de jazz din Europa și SUA. E genul de concert pe care nu îl avem de obicei în stagiunile simfonice și care se înscrie perfect în profilul festivalului. Tot în această ediție aș menționa concertul cameral care propune publicului o lucrare în primă audiție la Sibiu: ”Quartet for the end of time”. Considerată una dintre capodoperele muzicii de cameră ale secolului al XX-lea, lucrarea a fost scrisă de Olivier Messiaen în anul 1941 pe când compozitorul se afla într-un lagăr de detenție din Polonia și cuprinde opt părți. Invit publicul să descopere această lucrare extraordinară.

Probabil cel mai așteptat moment e cel al concertului simfonic open air. Ce le pregătiți melomanilor în acest an pe scena din Piața Mare?

Concertul din Piața Mare e cel mai popular eveniment al festivalului și se bucură de fiecare dată de mult succes. Așteptăm și în acest an câteva mii de spectatori să asculte muzică de film din cele mai cunoscute producții românești și americane. Arii din musical-uri celebre ca My Fair Lady, West Side Story sau Cats vor fi interpretate de soprana Irina Baianț, acompaniată de orchestra filarmonicii.

Reușiți să atrageți cu aceste concerte estivale și un alt public decât cel care frecventează de obicei concertele din stagiune?

Am fost prima orchestră simfonică din România care a ieșit să concerteze pe o scenă în aer liber. Am considerat că e important să venim în întâmpinarea publicului prin prezentarea unor programe muzicale accesibile, în afara sălii de concert. Asta se întâmpla în 2004. Datorită acestui proiect care propune diversitate, am reușit să atragem mai mulți spectatori la concertele stagiunii însă nu am pierdut din vedere nici un moment calitatea. Ca să reușești să atragi noi segmente de public spre sala de concert nu poți să faci rabat de la calitate. Actul muzical trebuie să rămână unul valoros.

Ce ne puteți spune despre stagiunea viitoare, întrucât anul viitor va fi unul aniversar pentru filarmonică?

Ultima stagiune a entuziasmat publicul. Sala Thalia a fost plină până la refuz la toate concertele. Dorim să păstrăm și în continuare acest nivel extraordinar de performanță la care a ajuns orchestra. Anul viitor se vor împlini 70 de ani de la înființarea Filarmonicii de Stat Sibiu. Întreaga stagiune va fi una aniversară. Vom promova mai mult valorile muzicale românești, însă întreaga stagiune va celebra muzica europeană în contextul în care România va deține, la începutul anului viitor, președinția Uniunii Europene, iar la Sibiu va avea loc în luna mai summit-ul UE. E un prilej extraordinar pentru a ne promova și a arăta lumii propriile valori și a propulsa Filarmonica de Stat Sibiu în prim-planul vieții muzicale românești.

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.