Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Dan Paștiu, sibianul care a împânzit România cu Dabo Döner

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Dan Paștiu, sibianul care a împânzit România cu Dabo Döner Share Interviu cu Dan Paștiu, sibianul care a împânzit România cu Dabo Döner


Dabo Döner a devenit una dintre cele mai extinse francize din România, pornită din Sibiu. Ridicat de la zero de sibianul Dan Paștiu, Dabo Döner se bazează pe mâncare sănătoasă, fără aditivi sau arome necunoscute. De altfel, este atât de bun încât copiii lui Dan Paștiu mănâncă zilnic de acolo.

 

Cum contribuie Dabo Döner la diversitatea gastronomică a Sibiului?

Contribuie în mare măsură pentru că este ceva unic în România. Noi folosim numai ingrediente 100% naturale, nu folosim înlocuitori de carne, nu folosim murături și nu folosim amelioratori, conservanți… Mai mult decât că eu am doi copii și amândoi mănâncă zilnic la Dabo n-am ce să spun!

Nu sunt supraponderali sau au probleme de sănătate?

În niciun caz, dimpotrivă, cel mare are un fizic de invidiat, face și sport, merge la sală, are ”pătrățele” cum se spune. Lăsând gluma la o parte, toată lumea asociază fast-food-ul cu ceva nesănătos. Noi vrem să dovedim contrariul, venim cu alt concept, numai cu ingrediente naturale. Ne-am propus și am reușit să depășim conceptul de ”șaorma cu de toate”. A fost o luptă criminală la început, a fost foarte greu pentru că lumea asta voia: Mult ketchup, multă maioneză, cu roșii și murături, varză, porumb, dacă puteam să punem și niște bețișoare, numai să aibă chiar de toate. Eu am 25 de ani experiență în gastronomie și vă spun că nu are logică culinară ce se mânca până la Dabo Döner în domeniul de fast food cu carne rotisată.

Știți că la anul Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană și unul dintre criterii este ca ingredientele folosite în bucătărie să fie proaspete și locale. Se poate aplica acest principiu și la Dabo Döner?

Eu am toate ingredientele de aici, cred că numai unele condimente sunt aduse din afara țării. Carnea, legumele, toate sunt locale. Din acest punct de vedere este un semnal de alarmă pe care vreau să trag. Din păcate pentru România este foarte mult îngreunat procesul de a cumpăra ceva direct de la micii producători sau de la oamenii care cresc ceva în gospodăria lor. Nici măcar o legumă nu poți cumpăra de la ”țărani”, cum se spune. Din cauza birocrației excesive, ne obligă să luăm cât mai multe din supermarketuri, de la importatori, ca să avem factură fiscală imediat. Nu poți să iei de pe taraba sibianului, care a produs local și sănătos, pentru că nu te lasă legea, creând un sistem foarte greoi de achiziții directe.

Din acest motiv poate avem importuri așa mari în România și atât de puțini producători locali.

Este o mare problemă. Și culmea este dacă am putea cumpăra mai mulți de la producătorii locali banii ar rămâne în economia locală, i-am stimula să se dezvolte și să producă mai mult, mai bun. Și totul ar fi mult mai gustos. Ce om care dezvoltă o afacere ar prefera să cumpere roșii din supermarket, aduse din Spania sau Turcia, când poți cumpăra din sera de la marginea orașului?!

Ce perspective are Dabo Döner pentru viitor?

Eu sunt foarte mândru că sunt sibian și mă bucur că am reușit să dezvolt o astfel de franciză națională, chiar internațională. Îmi doresc ca acest brand, pe care îl consider sibian, să îl duc în toate orașele României de peste 40.000 de locuitori. Și acum negociem pentru extinderea în Europa de Vest.

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.