Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul Share Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul


Cu ocazia ediției 2018 a Bikeathon Țara Făgărașului, am ajuns într-o sâmbătă la Făgăraș, printre sute de oameni, pe biciclete sau nu, care au ales să susțină, în cadrul competiției, proiecte importante din comunitatea lor. Unul dintre aceste proiecte a fost cel al francezului din Cobor, așa cum își spune chiar el și așa cum este cunoscut Erwan Joliff. Vrea ca satul Cobor, acolo unde locuiește, să fie și mai bine pregătit în fața incendiilor, motiv pentru care dotarea cu noi aparaturi și utilaje este necesară.

Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul

„Am cunoscut România în cadrul unui proiect de voluntariat. Timp de doi ani, între ’93 și ’95, am fost profesor în București. Aceasta a fost o puternică experiență de viață, iar după 10 ani m-am decis să mă întorc pentru a trăi în continuare aici.”

A venit de tot în România în februarie 2004, nu a plănuit să se stabilească tocmai la Cobor, dar cunoștea zona Brașovului, care îi place încă de pe-atunci. Timp de o lună și jumătate a vizitat peste 250 de sate, pe motocicletă, iar spre sfârșit a descoperit satul Cobor – a fost ca îndrăgostirea la prima vedere, s-a stabilit acolo și nu regretă o clipă.

S-a implicat mereu în societate, de când se știe. În Cobor a observat că, în caz de incendiu, pompierii cei mai apropiați, de la detașamentul din Făgăraș, aveau nevoie cam de o oră pentru a ajunge să intervină.

Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul

„În 2010, primul lucru pe care l-am făcut a fost să construiesc o cisternă subterană cu capacitate de 7000 de litri, pentru a avea rezervă de apă, de vreme ce rețea publică nu exista, iar apa dintr-o fântână nu era suficientă. Al doilea pas a fost să amenajez o remorcă, am dotat-o cu o motopompă și cu un rezervor de o mie de litri. Așa am stins primul nostru incendiu, în septembrie 2012. Apoi am perfecționat instalațiile și am căutat să atrag donații. Am apelat la o asociație din Franța, care ne-a găsit o autospecială pe care am primit-o în 2013.”

Cu acea autospecială au intervenit până acum, dar dorința lui este să poată interveni pe o arie mai largă, nu numai pe raza satului. Între timp, a și înființat, cu acte, asociația de pompieri, pe care au înregistrat autospeciala proprie, cu care acum pot interveni și în satele alăturate. Sunt mereu în jur de cinci pompieri voluntari gata de muncă, cu toții fac pregătire și antrenamente lunare din martie și până în octombrie, câte 3-4 ore de fiecare dată.

Anul trecut au avut cel mai mare număr de intervenții în cele două sate, care însumează o populație de aproximativ o mie de persoane: 9 incendii stinse cu succes. Dotarea corespunzătoare ar face posibilă deplasarea și în celelalte sate din jur, într-un timp mult mai scurt decât cel necesar pompierilor din Făgăraș.

Povestea francezului din Cobor și a pompierilor voluntari pe care îi învață altruismul

Nu m-am putut abține și l-am întrebat cum au primit localnicii ideea de serviciu de pompieri voluntari, bănuind că în Franța oamenii sunt mult mai deschiși la a face ceva pentru comunitate, fără a aștepta ceva imediat și material în schimb.

„Văd că la oraș oamenii deja s-au schimbat, sunt mai deschiși în a folosi timpul lor dedicându-se proiectelor de voluntariat pentru comunitate, dar în mediul rural tot dificil este. Asta și pentru că au puțini bani, puțin timp, gospodăriile îi solicită destul și nu mai au de unde să dea și altora.”

Am vorbit și cu unul dintre pompierii localnici, Olteanu Ionuț Gabriel, care e voluntar aici de patru luni.
„De când l-am văzut pe Erwan mi-am dorit să mă alătur lui, dar locul de muncă anterior nu-mi permitea să mă ocup și de munca de zi cu zi, și de voluntariat. Încercăm să ne pregătim cât de mult posibil, m-am bucurat și de pregătire astfel încât să știu cum să folosesc corect echipamentul și cum să ajut cât mai eficient. Cei din sat cred că e ceva nebunesc ceea ce facem noi, încă se întreabă cum de acceptăm să mergem undeva și să muncim fără să primim bani în schimb, chiar dacă, atunci când e incendiu, la noi apelează și apreciază ajutorul pe care-l oferim.”

Costurile de întreținere și funcționare a serviciului de pompieri voluntari din Cobor sunt de aproximativ 8500 de lei pe an. Pentru anul acesta sunt acoperiți, însă pentru anul care vine nu au fonduri și nici mari speranțe, deși autoritățile locale ar trebui să le arate mai mult sprijin.

Proiectele înscrise anul acesta la Bikeathon Țara Făgărașului, printre care și cel al francezului din Cobor, mai pot fi susținute până la sfârșitul lunii iunie 2018, AICI.

Reportaj & foto: Anca Zaharia,
redactor-șef Zile și Nopți Brașov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.