Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut Timișoara | DE NONVIAȚĂ VIRTUALĂ

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut Timișoara | DE NONVIAȚĂ VIRTUALĂ Share Salut Timișoara | DE NONVIAȚĂ VIRTUALĂ


Un prieten pe facebook adaugă 320 de fotografii timp de 3 zile într-un singur album: o colecție  impresionantă de poze cu text și imagini photoshopate despre personaje istorice.

Un altul adaugă 10 fotografii zilnic despre el, pozându-se pătimaș de fiecare dată când își schimbă basca. Altcineva  tocmai a încărcat 12 fotografii într-un album de manichiură.

Nu sunt unghiile ei, nici măcar, dar i-ar plăcea să-și facă… Le privești pe toate, clătindu-ți ochii cu niște spoială. Citești vreo 2 articole scurte despre ce se mai întâmplă în lume, apoi butonezi pe marele zid în jos, să cauți ceva cu adevărat esențial.

Și dai, dai, dai, până apare confuzia. Aceeași zi senină de iunie, în care păsările cântă afară și nu repetă nici măcar ele melodia. Mintea obosește de la atâta nimic, și cumva, deși ți-ai dori să vezi doar noutăți de la prieteni în listă, ești îndopat cu reclame, politică și reclame politice. Stai, nici măcar nu te miști. Îți plimbi ochii, așteptând ceva special. Apoi vezi alte 50 de fotografii  într-un album intitulat diverse: și acestea sugestive cu text, debordează de fatalismul emoțional caracteristic tinerilor neinstruiți de lumea reală. Sunt atrăgătoare, ai vrea să le vezi. În total, se pierd aproximativ 80 de minute privind către toate acestea. Drept e, fotografiile sunt frumoase, dar cu ce rămâi?

Cu ceva mai puțin, mult mai puțin față de ceea ce obții mergând la un teatru, ieșind în natură, sau sărbătorind festivalul etniilor, unde oamenii debordează de viață, de frumusețe, de joc și măiestrie în obiceiuri și tradiții: aromâni, cehi, maghiari, sîrbi și germani, etalându-și portul și graiul, vibrațiile personale, voioșia aflării între alți oameni.

Revii la facebook: e gălăgie și o muțenie ciudată acaparează încăperea. În autismul caracteristic lumii virtuale, absolut nimic nu ți se întâmplă, deși pare că ești în miezul problemelor. Oamenii adevărați sunt în lumea reală, restul e o seducătoare mișcare mentală și iluzia că nu ești singur, într-un spațiu interior care bubuie de zgomot, revoluții interioare și dizarmonii la tot pasul. Să închidem lumea virtuală până la iarnă, zic! Sau măcar din 10 în 10 minute, să ne antrenăm luciditatea, așa cum se recomandă după statul prelungit la birou, un scurt antrenament al picioarelor…

de Andreea R.Hosu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută