Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Cosmin Costea, organizatorul Turului Ciclist al Sibiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Cosmin Costea, organizatorul Turului Ciclist al Sibiului Share Interviu cu Cosmin Costea, organizatorul Turului Ciclist al Sibiului


A VIII-a ediție a Turului Ciclist al Sibiului va avea loc între 4 și 8 iulie. În prima zi, în Piața Mare, vor fi prezentate echipele, iar Turul va debuta în 5 iulie cu un prolog de 2,2 km pe străzile din centrul Sibiului. Vor urma 3 zile în care participanții vor avea de străbătut 443 de km pe trasee către Cisnădie, Păltiniș, Mediaș și Bâlea Lac. Mai multe despre pasionanta întrecere pe două roți am aflat de la Cosmin Costea.

 

La ediția din acest an a Turului Ciclist se reunesc la Sibiu 19 echipe din 14 țări, de pe 3 continente. Ce ne puteți spune despre echipele participante?

Anul acesta, la Turul Ciclist al Sibiului vor fi prezente, pe lângă echipe cu victorii la Sibiu (dintre care pot aminti pro-continentalele CCC Sprandi Polkowice și Androni Giocattoli Sidermec) și echipe care vin în premieră la această competiție. O premieră vine din Rusia: Gasprom Rusvelo, o echipă pro-continentală care ne așteptăm să țintească un loc pe podium prin Ildar Arslanov. Va fi din nou prezentă surpriza de anul trecut: Team Illuminate din SUA, o mică echipă care a reușit la prima participare o victorie de etapă printr-o evadare spectaculoasă care a surprins plutonul. Ne bucurăm să vedem la Sibiu și noua echipă româno-italiană MsTina-Focus, cu o ganitură formată numai din cicliști români și cu Emil Dima și Raul Sînză în căutarea unui loc fruntaș între cicliștii sub 23 de ani. I-am amintit mai sus pe cei de la Androni Giocattoli Sidermec: Gianni Savio aduce anul acesta la Sibiu 5 cicliști care au reprezentat echipa în Turul Italiei 2018. E o dovadă a seriozității cu care e tratat Turul Ciclist al Sibiului de echipele invitate.

 

Ce trasee îi așteaptă în acest an pe participanți? Care e elementul lor inedit?

După Prologul tradițional de-a lungul fortificațiilor medievale din centrul Sibiului, vom încerca plutonul cu o etapă scurtă, de 90 km, care îi va urca pe cicliști la peste 2000 m altitudine, până la Bâlea Lac. Anul acesta, etapa regină va avea finalul la Păltiniș, după un traseu de 195 km, în încurajările multor spectatori avizați, așa cum ne-am obișnuit. Inedită e de asemenea și semietapa 3A, TTT (contratimp pe echipe), cea mai rapidă probă din ciclismul de șosea, care revine în Turul Ciclist al Sibiului după 5 ani de absență, pentru ca ediția de anul acesta să se încheie în mod tradițional cu etapa care trece prin Mediaș și Biertan, cu sosirea spectaculoasă pe piatra cubică din Piața Mare din Sibiu.

 

Ce impresie le lasă Turul ciclist și Sibiul participanților, mai ales celor din străinătate?

Suntem o competiție specifică, axată pe munte, o adevărată provocare pentru cățărători. Socotiți și voi: din 3 etape, 2 se încheie la Bâlea Lac, respectiv Păltiniș. Adăugăm charm-ul burgului istoric, ospitalitatea ardelenească și nu în ultimul rând punctele alocate singurei competiții românești din grupa valorică 1 a Uniunii Cicliste Internaționale. Toate acestea fac din Turul Ciclist al Sibiului o cursă dorită de multe echipe de valoare, mărturie stă prezența la fiecare ediție a 3-4 echipe pro-continentale, unele prezente în fiecare an la Sibiu.

 

Ce premii îi așteaptă pe cei care se vor impune la categoria echipe și la categoria individual?

Premiile pentru câștigătorii din această ediție se ridică la peste 9.000 Euro, fiind baremuri stabilite de regulamentele Uniunii Cicliste Internaționale. Așa cum spuneam, Turul Ciclist al Sibiului e clasificat în categoria 2.1, în cadrul UCI Europe Tour, fiind competiția cu cea mai înaltă clasificare din România. Din acest motiv, premiile, dar mai ales punctele acordate sunt semnificative. Spre exemplu, dacă pentru o competiție din categoria 2.2, câștigătorul la general primește 40 de puncte UCI, pentru o competiție din categoria 2.1, așa cum e Turul Ciclist al Sibiului, câștigătorul la general primește 125 de puncte UCI. În total, la Turul Ciclist al Sibiului se vor acorda 735 puncte UCI.

 

Pe lângă faptul că reușiți să atrageți la Sibiu echipe prestigioase din țară și de peste hotare, în fiecare an vă îndreptați atenția și către amatori. Ce evenimente conexe Turului vor fi organizate în acest an?

Primul eveniment conex e deja tradiționala Cursă a Sponsorilor, cu peste 300 de cicliști amatori la start, cursă care va avea loc pe 30 iunie și care e destinată exclusiv angajaților companiilor care sprijină prin sponsorizări Turul Ciclist al Sibiului. Încă de la început, din 2011, când a apărut Turul Ciclist al Sibiului, ne-am dorit să aducem atmosfera din marile tururi și pe șoselele noastre. Astfel au apărut evenimentele conexe, care să aducă ciclismul în centrul atenției. Unul dintre aceste evenimente este King of Mountain, cursă pentru amatori care urcă pe două trasee (asfalt și macadam) până la Păltiniș, pentru a susține și în acest an profesioniștii la sosirea din etapa regină. Atmosfera creată acolo (sau la Bâlea Lac) dar și numărul pasionaților pe două roți pe care-i întâlnim pe șosele în număr din ce în ce mai mare în ultimii ani, stau mărturie a bucuriei pe care o poate aduce practicarea ciclismului pentru publicul larg. Iar duminică e ziua femeilor, care vor încânta publicul cu parada “Biciclete Cochete” pe un traseu care va traversa orașul pentru a se  încheia cu un picnic în Piața Mare, printre cele mai frumoase 20 de fotografii din ediția de anul trecut, în format mare, care fac obiectul expoziției foto retrospective a Turului Ciclist al Sibiului 2017.

 

Ce etape ale Turului ciclist vor fi transmise în direct la TV?

Deși am fost prima competiție din România care a făcut transmisii de ciclism în direct la TV încă din 2014, anul acesta, pentru a evita concurența cu campionatul mondial de fotbal, vom aduce Turul Ciclist al Sibiului 2018 la iubitorii acestui sport prin transmisiuni live pe facebook. Toate detaliile vor fi disponibile pe site-ul www.ciclism.sibiu.ro și pe pagina noastră de facebook.

 

Dacă ar fi să rezumați într-o propoziție competiția și atmosfera Turului ciclist, cum ar suna aceasta?

Un spectacol sportiv de excepție, într-un cadru natural superb, cu un public căruia îi mulțumim pentru căldura cu care a fost încă de la început alături de noi.

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.