Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Ce ne place vs. Ce nu ne place la salubrizarea în Sibiu!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ce ne place vs. Ce nu ne place la salubrizarea în Sibiu! Share Ce ne place vs. Ce nu ne place la salubrizarea în Sibiu!


CE NE PLACE

Ne place că în comparație cu ce se întâmplă în alte orașe mari din țară, chiar și în București, Sibiul este avangardist și a început colectarea selectivă cu ani de zile înainte. E inevitabil, suntem europeni și membri UE, chiar și cei mai leneși dac-am fi, tot aici vom ajunge: e musai să colectăm selectiv și să reciclăm.

Ne place că am ajuns și noi în rând cu lumea civilizată. Nu are rost să amintit de unele țări nordice care au ajuns să importe gunoi pentru că au devenit atât de eficienți în colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor, dar merită să spunem că așa se face în toată Europa de Vest. Mai ales că în România nu prea mai există colectare selectivă.

Ne place că avem și noi grijă de mediul înconjurător. Sună desuet să spui asta cu voce tare, când mai toți românii au fix alte griji decât mediul înconjurător, însă măcar psihic este reconfortant să știi că mari cantități de plastic sau alte deșeuri nu mai ajung la gropile de gunoi ci sunt valorificate. De-ar fi cât mai mari aceste cantități în pubele și nu pe malurile râurilor.

Ne place că noua companie care se ocupă de gunoiul din Sibiu face periodic campanii extra, cum a fost cea cum mobila veche. S-au umplut străzile, pe la case, de scaune vechi, dulapuri din acum 40 de ani sau paturi rupte. Asta arată cât gunoi strângem în case inutil. Așa ne mai modernizăm locuințele și stilul de viață.

Nu în ultimul rând ne place că o bună parte a sibienilor arată, încă o dată, că sunt oameni civilizați. Clar că se văd excepții destule, însă majoritatea au înțeles cât de importantă este colectarea selectivă și chiar fac eforturi pentru a respecta noul sistem. E un semn de sănătate pentru societatea în care trăim.

 

CE NU NE PLACE

Nu ne place că deși colectăm selectiv aproape doi ani, proiectul încă nu merge și lunar apar probleme. Cel mai recent, plasticul nu este selectat într-o proporție satisfăcătoare și este refuzat după ce e strâns de prin oraș. Cine-i de vină pentru asta? Gândiți-vă în țătile civilizate din vest oamenii spală fiecare cutiuță înainte de a o pune la locul ei.

Nu ne place că obiceiurile vechi mor greu. Poți să le faci oamenilor filmulețe de prezentări, să le arăți grafice cum să facă pas cu pas, să pui pliante în cutia poștală sau să îi ameninți că îi lași cu gunoiul în casă, ei știu mai bine că-s mai deștepți din naștere și tot cum îi taie capul fac.

Nu ne place că sunt unii sibieni atât de încăpățânați, ca să nu spun căpoși, încât numai ca ei e bine. Prin tot orașul sunt pubele colorate, să știe și copiii de grădiniță unde arunci fiecare categorie de gunoi în parte, tot s-a găsit destui care au scris ei cu creta pe pubele ce au vrut. Ce maro biodegradabil, eu vreau să pun plastic! N-ai cu cine!

”Deștepții”. Cu ghilimele. Cred toți avem cel puțin un vecin de genul acesta. ”De ce te mai chinui, vecine, să strângi gunoiul separat? Am văzut eu cu ochii mei, când vine mașina tot la grămadă le pun!”. Știe el că mașinile-s moderne, cu diverse compartimente, ori că mai și cântăresc automat fiecare cantitate de gunoi în parte? El e mai deștept.

Nu ne place că nu se iau măsuri. Ca să fim cinstiți, proiectul colectării selective nu a început cu dreptul și au fost, ba chiar mai sunt încă, multe probleme. Ați văzut pe cineva dintre aleși să iasă în față și să vină cu măsuri concrete? Nu. În schimb tot elaborează comisii peste comisii, grupuri de lucru, stoarceri de creiere și așteaptă să se rezolve de la sine.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.