Muzică tânără făcută de tineri: a treia ediție CIMRO DAYS își propune să pună în lumină noile generații de muzicieni români, cu sprijinul Muzeului Național „George Enescu” care găzduiește cele două seri de evenimente, în 18 și 19 iunie 2018. Se va vorbi despre tăcere și despre sunet, se vor asculta lucrări camerale dar și electronice, pe o paletă foarte variată de „orientări, direcții și curente” – acesta este și titlul unei cărți de căpătâi despre muzica contemporană românească care se relansează, împreună cu partituri scoase proaspăt din cuptor. Accesul la toate evenimentele este gratuit.
CIMRO (Centrul de Informare Muzicală din România), o structură constituită în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, are ca misiune principală promovarea muzicii românești contemporane și experimentale în țară și străinătate. Prin CIMRO DAYS ne dorim să prezentăm publicului bucureștean muzica nouă, care mustește de creativitate dar din păcate nu se bucură de o audiență pe măsură, într-un context cât mai relaxat și non-academic.
Luni 18 iunie propune un „colocviu colocvial” la ora 18:00, un mini-simpozion pe tema „Tăcere și sunete în muzica românească”. Patru tineri și promițători muzicologi ne vor vorbi despre creația lui Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Wilhelm Berger și Dumitru Bughici: ei sunt Vlad Văidean, Ana-Maria Cazacu, Benedicta Pavel și Desiela Ion. Deși sunt încă pe băncile UNMB, le merge mintea brici.
La ora 19:00 se relansează cartea lui Irinel Anghel, reputat muzicolog dar și performer și compozitor, Orientări, direcții, curente ale muzicii românești din a doua jumătate a secolului XX, invitat fiind muzicologul clujean Oleg Garaz. Doua personalități fascinante și o carte care nu trebuie să lipsească din bibliotecă niciunui pasionat de muzici noi și mai puțin noi – felicitări Editurii EIKON.
La ora 19:30, ansamblul de muzică nouă SonoMania, în formulă de trio (Valentin Ghita – oboi, Mihai Pintenaru – clarinet, Tamara Dica – violă) se va juca cu diverse ORIGAMI sonore pentru solo și duo instrumental, create de Mihai Măniceanu, George Balint, Dora Cojocaru, Viorel Munteanu, Carmen Cârneci și Dan Dediu. Un caleidoscop de direcții estetice și trei dintre cei mai apreciați tineri interpreți români.
Marți 19 iunie va debuta cu un concert care alătură două direcții stilistice diferite din toate punctele de vedere în ceea ce va fi cu siguranță un deliciu auditiv. PRESS.PLAY reunește trei exelenți tineri compozitori-pianiști (încă studenți UNMB), Andrei Petrache, Alin Chelărescu și Bogdan Pintilie, cu doi dintre cei mai rafinați exploratori ai sunetelor eletronice din noua generație, Alexandru Sima și Constantin Basica (ora 18:00).
Editura UNMB îsi lansează noua colecție de partituri de muzică românească contemporană la ora 19:00; printre autori se regăsesc nume precum Doina Rotaru, Christian Berger, Gabriel Almași, Gabriel Mălăncioiu sau Tudor Feraru, iar coperta colecției, care sugerează o partitură grafică, este creația lui Serioja Bocsok.
SWITCH ON – SWITCH OFF: minunatul Duo Cello Jaya (Ella Bokor și Mircea Marian), împreună cu talentatul pianist Iulian Ochescu, oferă în încheierea CIMRO DAYS (19:30) un cocktail incitant de muzici a căror tematică se extinde de la muzica tradițională românească la Star Trek. Titlul concertului este împrumutat din lucrarea Marielei Rodriguez (invitatul străin al CIMRO DAYS), care va fi interpretată alături de piese de George Enescu, Dan Popescu, Sebastian Androne, Diana Rotaru, Tudor Feraru, Vlad Baciu și Aurelian Băcan.
PROGRAM:
DAY 1 | Luni, 18 iunie
18:00 Colocviu colocvial: Tăcere şi sunete în muzica românească
Vorbitori:
- Vlad Văidean – Valorificarea tăcerii în muzica lui Anatol Vieru şi Tiberiu Olah
- Ana-Maria Cazacu – Dimensiunile stilistico-estetice ale cvartetului de coarde în accepțiunea lui Wilhelm Georg Berger
- Benedicta Pavel – Wilhelm Georg Berger – coralul integral cromatic și simfoniile cu orgă
- Desiela Ion – Dumitru Bughici: forme clasice și jazz în muzica românească
19:00 (RE)Lansare de carte: Irinel Anghel – Orientări, direcții, curente ale muzicii româneşti din a doua jumătate a secolului XX – Editura Eikon, Bucureşti
Invitat special: muzicologul Oleg Garaz (Cluj)
19:30 SonoMania: Origami
Interpretează: Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă)
Program:
- Mihai Măniceanu – Bicephalous pentru oboi şi clarinet
- George Balint – Da viola pentru violă solo
- Dora Cojocaru – Red Rouge Rot pentru oboi solo
- Gabriel Mălăncioiu – Clavirgus pentru clarinet şi violă
- Viorel Munteanu – Invocazioni pentru clarinet solo
- Carmen Cârneci – Origami II pentru oboi solo
- Dan Dediu – Viermi de măr II pentru clarinet şi violă
DAY 2 | Marţi, 19 iunie
18:00 Concert acustic & electronic: Press.Play
Interpretează: Andrei Petrache, Alin Chelărescu, Bogdan Pintilie (pian)
Program:
- Andrei Petrache – Suita pentru pian Autobiografeme (p.a.a., 2018): 1. “Sesiunea”; 2 “Priviri spre lună”; 3. “Cu gângania în cameră”; 4. “Sclipiri în noapte”; 5. “Centrifuga urbană”
- Alexandru Sima – des vagues pentru mediu electronic (p.a.r., 2018)
- Alin Chelărescu – Gisicgeis Sonata nr. 1 pentru pian (2017)
- Constantin Basica – Monitoring Dreams pentru mediu electronic (p.a.r., 2014)
- Bogdan Pintilie – Suita pentru pian Sentimente şi rațiuni (2017): 1. “Melancolii întrerupte”;2. “Mânie și astâmpăr”; 3. “Rațiunea inimii”
19:00 Lansare de partituri: Editura UNMB
- Doina Rotaru – Vivarta pentru cvartet de coarde
- Gabriel Almaşi – Muzică funebră pentru ansamblu de coarde
- Christian Berger – Invocație pentru orgă şi Sonata pentru vioară solo
- Tudor Feraru – In Black and White, 10 miniaturi pentru pian
- Gabriel Mălăncioiu – Hommage à George Enescu pentru vioară
19:30 Duo Cello Jaya & Iulian Ochescu: Switch on – Switch off
Interpretează: Ella Bokor (violoncel), Mircea Marian (violoncel), Iulian Ochescu (pian)
Program:
- Diana Rotaru – Lut pentru două violoncele
- Dan Popescu – Doppelgänger pentru două violoncele (p.a.a.)
- George Enescu – “Pavana” din Suita nr. 2 op. 10 în re major pentru pian
- Sebastian Androne – Fresco meets Baldi pentru două violoncele
- George Enescu – “Melodie” din Pièces Impromptues op. 18 pentru pian
- Mariela Rodriguez – Switch on – Switch off pentru două violoncele
- Tudor Feraru – In Black and White, 10 miniaturi pentru pian (fragmente): “Choral über den Namen Maria Christina”, „Dark Serenade for Fair Joanna”, „Hommage”
- Vlad Răzvan Baciu – The Nightmare of Light pentru două violoncele (p.a.a.)
- Aurelian Băcan – A Glimpse of The Star Trek Universe pentru două violoncele şi pian (p.a.a.)
Mai multe detalii AICI.
Director artistic: Diana Rotaru | Organizator: Centrul de Informare Muzicală din România al UNMB | Partener: Muzeul Național “George Enescu” din Bucureşti | Grafică: Maia Manolescu, Serioja Bocsok