Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București Share Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București


Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București

O selecție de aproape 30 de filme din programul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula între 6 și 10 iunie la Cinema Elvire Popesco din București.

În Retrospectiva TIFF București va putea fi văzut și filmul care a câștigat Trofeul Transilvania – Moștenitoarele / The Heiresses, în regia lui Marcelo Martinessi, filmul distins cu Premiul Juriului Francofon – Rugăciunea / La prière (r. Cedric Kahn), precum și toate cele 7 filme incluse în Close-up Ingmar Bergman, unul dintre highlight-urile ediției de la Cluj.

La 100 de ani de la nașterea lui Ingmar Bergman (1918-2007), Festivalul Internațional de Film Transilvania a organizat, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România, o amplă retrospectivă dedicată legendarului regizor și scenarist suedez. O selecție de șapte filme din cariera sa, proaspăt restaurate digital au fost prezentate în cadrul retrospectivei Close-up Ingmar Bergman, la cea de-a 17-a ediție TIFF. Toate cele 7 filme ajung și la București, astfel că cinefilii vor putea urmări la Cinema Elvire Popesco între în perioada 6 și 10 iunie cunoscutele Persona, A șaptea pecete, Fanny și Alexander, Fragii sălbatici, Sonata de toamnă, O vară cu Monika și Sarabanda, ultimul film regizat de Bergman înainte de  retragerea lui din cinema.

Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București

Foxtrot, multi-premiatul și controversatul film care a deschis TIFF 2018, va fi proiectat și la București în prima zi a retrospectivei. Din secțiunea tematică a ediției, A fi sau a nu fi politic corect?, ajunge la București cel mai nou film al regizorului Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Copacul vrajbei noastre / Under the Tree, o tragicomedie construită în jurul unui copac mare și frumos din curtea unei familii, care face umbră fix pe locul de bronzat al vecinilor. Alt film prezentat în aceeași secțiune este și Vacanța / Holiday (r. Isabella Eklof), producția  catalogată de publicația The Hollywood Reporter drept „un debut excepțional” și în cadrul căreia peisajele idilice ale Bodrumului și scenele explicite de brutalitate și umilințe se întrepătrund într-o manieră șocantă.

Cele mai populare filme de la TIFF ajung la București

La București va rula și Dovlatov, cel  mai  nou  film  al  lui  Alexey  German  Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta – Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. În program se regăsește și Nesupunere / Disobediance, cel mai nou film al regizorului Sebastian Lelio, una din prezențele obișnuite în cadrul TIFF, recent premiat cu un Oscar pentru cel mai bun film străin (O femeie fantastică).

De neratat este și Insula câinilor / Isle of Dogs, în regia lui Wes Anderson, o poveste animată, plasată într-un viitor distopic în care din cauza unei „gripe canine”, câinii au fost exilaţi pe o insulă îndepărtată.

Vor mai fi proiectate Viața văzută de Agfa, capodopera regretatului cineast israelian Assi Dayan, și De-ar veni odată duminică!, ultimul film al regizorului François Truffaut cu Fanny Ardant, diva cinamatografiei franceze distinsă anul acesta cu Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră, în rolul principal.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Desculț / Barefoot (r. Jan Sverak) și surpriza ediției, Străjerii / The Sentries – o producție românească proiectată în premieră mondială anul acesta la TIFF.

Charleston (r. Andrei Crețulescu), povestea dulce-amară a unui triunghi amoros neobișnuit și îndrăznețul Fluorescent / Hard Paint (r. Filipe Matzembacher, Marcio Reolon), premiat cu Teddy Award la Berlinală,  închid retrospectiva TIFF de la București.

PROGRAM TIFF BUCUREȘTI – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 6 iunie

 • 16:00 – Viața văzută de Agfa / Life according to Agfa (r. Assi Dayan), Israel, 99’
 • 18:00 – Foxtrot (r. Samuel Maoz), Israel, 108’
 • 20:00 – Close-up Ingmar Bergman: Persona (r. Ingmar Bergman), Suedia, 83’
 • 22:00 – Rugăciunea / La prière (r. Cedric Kahn), Franța, 107’ – Premiul Juriului Tinerilor Francofoni

Joi, 7 iunie

 • 16:00 – De-ar veni odată duminică! / Vivement dimanche! (r. François Truffaut), Franța, 110’
 • 18:15 – Close-up Ingmar Bergman: A șaptea pecete / The Seventh Seal (r. Ingmar Bergman), Suedia, 96’
 • 20:15 – Banii sunt bani / Money (r. Gela Blabuani), Franța, 90’
 • 22:15 – Printre rafturi / In the Aisles (r. Thomas Stuber), Germania, 125’

Vineri, 8 iunie

 • 12:00 – Close-up Ingmar Bergman: Fanny și Alexander / Fanny and Alexander (r. Ingmar Bergman), Suedia, Franța, Germania, 199’
 • 15:45 – Invasion / Invazia (r. Shahram Mokri), Iran, 102’
 • 18:00 – Dovlatov (r. Alexei Gherman Jr.), Rusia, Polonia, Serbia, 126’
 • 20:30 – Moștenitoarele / The Heiresses (r. Marcelo Martinessi), Paraguay, Uruguay, Germania, Brazilia, Norvegia, Franta,  97’ – Câștigător Trofeu Transilvania
 • 22:30 – Fluviul Negru / Black Tide (r. Erick Zonca), Franța, 113’

Sâmbătă, 9 iunie

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută