Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

La Teatrul Tineretului, tinerii se simt acasă la ei

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii La Teatrul Tineretului, tinerii se simt acasă la ei Share La Teatrul Tineretului, tinerii se simt acasă la ei


Sprijinirea tinerilor creatori de teatru și acordarea unei atenții special publicului tânăr reprezintă o misiune marcată în ADN-ul teatrului nostru de la momentul începerii funcționării acestuia, în anul 1958.Teatrul Tineretului este deschis către publicul adolescentin, fie că vorbim despre repertoriul care ține mereu cont de preferințele și interesele lor, fie că ne gândim la activitățile în care liceenii se pot implica. 

În stagiunea 2017-2018, adolescenților de peste 16 ani le este dedicat spectacolul MAMĂ, MI-AM PIERDUT MÂNA în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, o tragi-comedie a  cărei autoare, tânăra rusoaică Maria Kontorovici, le vorbește tinerilor exact pe limba lor despre chestiunile care îi frământă la această vârstă: căutarea identității, presiunea din partea familiei și a societății, acceptarea de către grup, fenomenul de bullying. Cele patru discuții cu publicul adolescentin, mediate de psihologi au dovedit că tinerii au nevoie de spații de dezbatere a provocărilor vârstei lor.

Mai mult, pentru a le arăta adolescenților că teatrul este un spațiu în care ei sunt bineveniți, iar ideile, experiențele și reflecțiile lor sunt valoroase și importante, proiectul MIC-RO Laborator de creație teatrală, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, implică liceenii în procesul de creație a trei spectacole de teatru. Astfel, un număr de 24 de elevi ai mai multor licee din Piatra Neamț au fost selectați să asiste la realizarea unui spectacol din perspectiva regizorului, scenografului, dramaturgului, regizorului tehnic, operatorului lumini, operatorului sunet, personalului de producție sau de promovare. În cadrul echipelor de lucru, adolescenţii vor participa activ şi vor înţelege felul în care se produce un spectacol de teatru, de la stadiul de idee până la premieră.

O sursă de energie pozitivă și de entuziasm pentru echipa TT o reprezintă cei 22 de liceeni voluntari care iau parte la toate activitățile teatrului: de la prezența constantă la spectacole, la întâlnirile față în față cu actorii, de la contribuția adusă în organizarea festivalului de teatru anual la promovarea pe care o fac în liceele de unde provin, unde dragostea lor pentru teatru molipsește și alți colegi.

În acest fel, interesul tinerilor pentru teatru crește permanent, fapt care se vede din prezența lor în număr tot mai mare în sala de spectacole sau din solicitările numeroase pentru tururi ghidate, unde clase întregi de elevi însoțiți de profesori intră în culisele teatrului și au ocazia de a afla povești minunate din istoria unui brand național cu care orașul Piatra Neamț se va mândri mereu, Teatrul Tineretului.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută