Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/05/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Vlad Cupșa

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Vlad Cupșa Share Interviu cu Vlad Cupșa


Vlad a descoperit fotografia în urmă cu 10 ani, deși muzica a fost prima lui pasiune. Dar a doua dragoste se pare că i-a oferit și drumul în viața profesională. Cu siguranță că v-ați întâlnit cu el pe la evenimente, deși probabil nu l-ați și cunoscut direct, pentru că el are total alt scop când participă la un event: fotografiază. A surprins peste 900 de evenimente, de la festivaluri ca Electric Castle, TIFF, Jazz in the Park, MOX, la evenimente emblematice pentru viața clujeană ca Târgul de Crăciun sau TEDxEroilor. Portofoliul său se întinde pe o grămadă de zone și are o experiență vasta care-i permite acum să surprindă cele mai mișto momente dintr-un eveniment, să le imortalizeze și să le prezinte publicului pentru incursiuni nostalgice.
Cum v-am spus, sigur l-ați întâlnit pe Vlad la un eveniment, dar cel mai probabil nu ați apucat să stați la o poveste cu el. Așa că l-am provocat noi la una, despre carieră, dificultăți și fotografiile sale preferate. Vă invităm să-i citiți acum răspunsurile, ca data viitoare să știți cine vă fotografiază!

1. Care a fost prima ta întâlnire cu un aparat foto?
Dacă țin bine minte, a fost cândva în generală. Tatăl meu mi-a făcut cadou un aparat pe film kodak, ceva super simplu. Nu m-a prins. Am început în adevăratul sens al cuvântului din primul an de facultate cu tilllate.com.

2. Ce vrei să transmiți prin fotografiile tale?
Aș vrea să cred că reușesc să surprind unghiuri un pic mai speciale. Pe scurt, să arăt că orice e interesant vizual dacă vei căuta îndeajuns de mult perspectiva bună.

3. Cum faci ca persoana sau peisajul pe care vrei să-l fotografiezi să iasă așa cum vrei?
Aștept. Citind despre fotografi din trecut am învățat că de cele mai multe ori răbdarea e diferența dintre o fotografie bună și una slabă.

4. De cele mai multe ori ești fix în mijlocul unui concert sau ceva eveniment, făcând poze. Suntem curioși, tu te și bucuri de ele, sau te preocupă mai mult să prinzi cadrele pe care ți le dorești?
Singurul mod în care mă pot bucura complet e să și fotografiez. Mă simt ciudat când sunt la un eveniment și nu am aparat foto în mâna dreaptă. Ai putea spune că mă bucur fotografiind.

5. Cum te pregătești înainte, mai ales când e un eveniment mai lung?
Încerc să mă odihnesc îndeajuns și să stau la aer curat. Îmi curăț echipamentul-aparate, obiective, laptopul de muncă. Studiez programul și artiștii ca să mă asigur că înțeleg ce am de făcut. Îmi fac un plan, chiar și mental, referitor la ce vreau să fotografiez extra pentru portofoliu.

6. Acum, mulți umblăm zilnic cu un aparat foto în buzunar și îl folosim de fiecare dată când lumina e bună sau vrem să le arătăm prietenilor ce mișto e la vreun festival. Ca fotograf profesionist, cum vezi tu fotografie de Instagram, să-i zicem așa?
Cred că Instagramul a liberalizat mult piața de fotografi iar ca orice liberalizare a adus lucruri bune și mai puțin bune. Este drăguț să vezi cum apare câte un fotograf bun din spatele unui cont de Instagram deși se întâmplă destul de rar. Eu folosesc instagram de mulți ani și momentan am două conturi ca să separ munca de proiectele personale. Cred că am ajuns la separarea asta datorită urmăririi altor fotografi care își defineau exact un stil pe feed.

7. Cum te perfecționezi ca fotograf?
Urmăresc câteva bloguri foto de afară, citesc cărți când găsesc ce îmi place, urmăresc tutoriale pe youtube și alte platforme, încerc pe cât posibil să testez tehnici ce nu le știu sau stiluri ce nu le stăpânesc perfect. Îmi place să îmi pun provocări fotografice doar ca să îmi demonstrez că le pot face.

8. Dacă ai putea să ne faci o recomandare, ce aparat să ne luăm? Să zicem că suntem totuși la început, dar vrem să creștem.
Cel mai ieftin apărat care face minimul ce ai nevoie. Deci primul dslr + obiectiv kit. Nu contează primul apărat prea mult pentru că nu vrei rămâne mult la el.

9. Care e cea mai mare provocare pentru un fotograf?
Să fii relevant în piață adică să produci fotografie care să îți placă ție dar și să o cumpere cineva.

10. Pentru final, ne poți spune care e fotografia ta preferată și care e povestea ei?
Mi-ar plăcea să zic că am doar una, surpriză, am mai multe. Ar fi una cu thievery corporation la Electric Castle, una cu Jamie XX la Northside, una cu public dansând de la Mioritmic, una cu Alain Delon îmbrățișând o fetiță la TIFF și sunt convins că mai pot menționa câteva. Povestea fiecăruia ține de imortalizarea momentului definitoriu pentru artist sau pentru eveniment. Mereu încerc să fac asta printr-o fotografie chiar dacă e una ce nu credeam ca se v-a viraliza cum s-a întâmplat la cea cu bătrânicile de la Electric Castle 2017.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută