Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/05/2018
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal gurmand: ”Street Food italian” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal gurmand: ”Street Food italian” de Corina Gruber Share Jurnal gurmand: ”Street Food italian” de Corina Gruber


Mezelurile italiene m-au surprins încă de prima dată când am luat contact cu gastronomia specifică peninsulei. Nu mă așteptam ca într-o tradiție gastronomică axată atât de mult pe ingrediente proaspete și variante ușoare ale mâncărurilor, mezelurile să fie puse la rang de cinste.

Totuși, salamurile maturate, sortimentele de șuncă și cârnăciori înnobilați cu mucegaiuri fine ocupă un loc de cinste în specificul gastronomic italian. Am descoperit de asemenea, tot în mod neașteptat o țară cu o adevărată cultură a street foodului, a mâncărurilor savuroase ușor de preparat și bazate pe ingrediente la îndemână, cum sunt mezelurile.

" "

În ultima mea vizită în Italia am avut ocazia de a descoperi un astfel de loc dedicat street foodului. Îmbinând ideea chioșcurilor cu sandwichuiri cu o experiență culinară reală, dar mai puțin pretențioasă decât cea a unui restaurant, La Porchetteria din Marina di Pietrasanta servește mezeluri din producție proprie în manieră de street food. În realitate, e un chioșc ceva mai mare, cu câteva mese așezate pe trotuarul de lângă, în apropiere de plajă. Spațiul e însă amenajat cu gust, mizând pe câteva elemente de decor.

De aici se pot cumpăra mezeluri, dar majoritatea clienților vin pentru varietatea mare de panini sau platouri. Și, ca într-o adevărată cultură a street foodului, mâncarea se servește alături de un vin adecvat, care să îi potențeze gustul. Platourile în sine și sortimentele de carne depășesc accepțiunea românească a termenului de “mezeluri”. Există prosciutto de mai multe feluri. Există și acei cârnaciori maturați despre care am scris. Există și diverse sortimente de salamuri. Dar preferatele mele sunt acele tipuri de carne ce seamănă mai degrabă cu felii subțiri de friptură la cuptor, puternic condimentate și atât de moi, încât se topesc în gură. Toate acestea sunt însoțite de bruschetta, felii de brânză, fructe și măsline, transformând platourile în experiențe culinare complexe și complete.

Marina di Pietrasanta e o stațiune liniștită, cu plaje foarte largi și cu o atmosferă de un  calm absolut, ce coboară din dealurile Toscanei apropiate. Cred că a mânca street food de la Porchetteria și a savura un pahar de vin în această atmosferă de vacanță absolută e una dintre multele fațete reprezentative pentru experiența gastronomică italiană.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută