Marius Rafa lucrează de mai bine de zece ani în industria Horeca și de opt ani este pasionat de bucătărie și gastronomie. Gătește pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu pentru Pardon Cafe & Restaurant. O face din dragostea pentru viață și pentru bucuria de a împărtăși, a dărui. Și când te gândești că totul a început cu un tort de ciocolată…
Noi am început business-ul în regim de cafe-bar. Cam orice cafenea care se respectă trebuie să aibă un desert reprezentativ. Am sunat un bun prieten de-al meu, maestru în arta culinară, și l-am rugat să vină să mă învețe să fac un tort de ciocolată. De aici a pornit totul.
Ce v-a atras la acest domeniu?
Să gătești pentru altcineva este un lucru extraordinar, practic toate pleacă din bucătărie. Când vezi că omul se ridică fericit de la masa ta și zâmbește e altceva, îți dorești să faci mai mult. Ceea ce am și făcut. De la tortul acela de ciocolată am vrut tot mai mult, am învățat încet, încet o bază a bucătăriei, după care am început să dezvolt.
Ce direcții vă atrag în acest moment în gastronomie?
Îmi place foarte mult bucătăria internațională, dar nu o să neglijez absolut deloc partea de rețete locale. O perioadă lungă de timp am fost axat pe partea de meniu italian și la un moment dat mi-am dat seama că uităm de partea noastră românească. Turiștii care vizitează Sibiu în mare parte asta caută, specificul local.
Ca bucătar, sesizați diferența majore între turiștii și sibienii pe care îi aveți clienți?
Da, este o diferență majoră. Publicul nostru sibian caută de fiecare dată să guste altceva, vor să încerce din meniul internațional, gusturi și arome noi. Ei sunt învățați cu rețetele noastre. Turiștii fac exact invers, ei caută ce avem mai bun local.
O evoluție a sibienilor care ies la restaurant în ultimii zece ani ați observat?
Oamenii au devenit puțin mai pretențioși, au început să știe despre vorbim. Au început să recunoască gusturi, au mai ieșit din țară, au mai mâncat pe la restaurante în afară, știu să deosebească un preparat de calitate, își deschid universuri noi în gastronomie. Diferența față de acum zece ani este că oamenii au un termen de comparație.
Ca bucătar, ce așteptări aveți de la proiectul Regiunii Gastronomice Europene 2019?
Am așteptări mari, îmi doresc foarte mult ca bucătăria românească și transilvăneană să devină mult mai bine cunoscută și să fie promovată peste hotare. De ce nu? Chiar avem tot ce ne trebuie să devenim un centru de interes în gastronomie și ar trebui să fim mândri de asta. Iar în paralel sper ca numărul turiștilor care ajung în Sibiu să fie mai mare, precum și cel al sibienilor care fac un obicei din a ieși la restaurant. În Occident toată lumea iese la restaurant, asta înseamnă relaxare și voie bună. O ieșire la restaurant înseamnă în primul rând socializare, povestim, mâncăm bine, bem un pahar de vin…
Care este BMW-ul preparatelor dumneavoastră, ce mâncare deosebită ne recomandați?
Este un preparat din afara meniului nostru obișnuit. Îmi place foarte mult să gătesc doradă cu midii și sos de brânză Roquefort, cu puțin piure prăjit lângă. Mi se pare un preparat extraordinar și foarte gustos. Cum am spus, este un preparat extra meniului nostru de zi cu zi, dar cine și-l dorește poate discuta cu bucătarul și garantăm că nu va pleca nimeni nemulțumit.