O dată la două săptămâni avem plăcerea să intrăm în bucătăriile celor mai bune restaurante din Cluj și să ținem bucătarul ocupat. Durează doar câteva minute, promitem, și mâncarea nu are deloc de suferit.
De data asta am mers într-un loc nu doar fain, dar un pic mai nou față de celelalte localuri din Chef a la Cluj: Stradale, sau raiul street food-ului în Cluj. Despre el v-am tot povestit, și având în vedere că restaurantul e mai tot timpul arhiplin, se poate spune că publicul clujean l-a primit cu brațele deschise. Dar dacă știm deja despre ce-i vorba în propoziția Stradale, am zis că ar trebui să știm ceva și despre bucătari, așa că l-am provocat pe Chef Antoni Costea, membru al echipei Stradale, să ne răspundă la câteva întrebări scurte despre viața de bucătar, street food, și restaurantul în care chiar în acest moment pregătește chestii delicioase. Enjoy!
1. E mișto să fii bucătar în Cluj?
E mișto Clujul! Deși am călătorit mult orașul ăsta mă captivează. Din punct de vedere culinar au apărut și apar concepte din ce în ne mai interesante. Deci e super tare să fiu bucătar aici. Aici și acum.
2. Care e relația clujenilor cu mâncatul în oraș?
Clujenii, ca de altfel noi toți, trăiesc în secolul vitezei, sunt orientați către carieră și partea materială. Valori ce se pot obține prin multă muncă. Timpul se dilată și mai rămâne prea puțin pentru gătit acasă. Prin urmare tot mai mulți ne calcă pragul, iar noi ca bucătari nu putem decât să ne bucurăm că îi putem satisface cu preparatele noastre.
3. Ai avut vreodată o comandă mai “ciudată”?
Uneori se întâmplă să primim comenzi “ciudate” așa cum și noi poate gătim “ciudat” pentru unii dintre clienții noștrii. Deci aș spune că suntem chit, nu?
4. Ce ar trebui să ai musai în frigiderul tău și de ce?
Categoric ouă. De la prepararea micului dejun unde oul este vedeta (omlete, ouă ochiuri, ouă posate, ouă fierte, etc.), la prepararea sosurilor, emulsiilor, salatelor, ciorbelor, sau a dulciurilor, oul este nelipsit. Oul în opinia mea este cel mai complex ingredient din bucătărie.
5. Cum reacționezi când un client e nemulțumit și trimite mâncarea înapoi în bucătărie?
O întrebare foarte bună! În primul rând întreb în ce constau nemulțumirile clientului și încerc să privesc lucrurile constructiv. Dacă este ceva greșit refac imediat. Însă sunt și cazuri în care nemulțumirile clientului sunt subiective, datorate pur și simplu obișnuințelor acestuia. Aceste obișnuințe pot fi însă greșite din punct de vedere tehnic. Datoria mea ca bucătar este să explic clientului aceste aspecte. Ambele situații sunt frustrante fiindcă noi gătim cu pasiune și chiar ne dorim să fim pe gustul tuturor. Dar este imposibil să fie așa tot timpul, evident.
6. Care ar fi meniul tău perfect?
Meniul meu perfect este meniul pentru prepararea căruia se folosesc ingrediente și tehnici de sezon.
7. De ce e așa de bun street food-ul?
De ce? Fiindcă ne place. Ne place diversitatea gustului și a preparatelor! Să fim serioși, cui nu-i plac burgerii, pizza, costițele, sandwichurile delicioase sau clătitele?
8. Fă-ne un meniu perfect pentru masă de prânz:
Hai să vedem! Este primăvară! E nebunie! Un gazpacho rece ca și gustare, urmat de păstrăv la grătar cu o salată mix de roșii cu busuioc din belșug ca fel principal și înghețată de cireșe la deșert. V-am făcut poftă?
9. Ce condiment ar trebui folosit mai des și de ce?
Boiaua afumată. Fiindcă este umami. În opinia mea tot ce e afumat e mult mai savuros mai ales când vine vorba de street food.
10. 3 motive pentru care cineva ar trebui să treacă pela Stradale?
Vă dau un milion de motive, dar nu avem spațiu, așa-i? Stradale este un bazar culinar. Aici întâlniți mâncare street food din toate colțurile lumii și un meniu diferit de la zi la zi. Mâncarea este gătită live, cu pasiune și voie bună, și, poate cel mai important aspect, totul este proaspăt.
11. Un mesaj pentru cititori:
Cititorule, ce faci? Vino pe la noi să îți facem ceva bun!