Cand am lansat noul proiect legat de modă, adică FEERIC 33 mă gândeam că vom reuşi să capacităm eforturile câtorva oameni din industrie şi să putem da o mână de ajutor tinerilor designer proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţii. Şi mă aşteptam ca aceştia să fie interesaţi în număr mare de competiţie.
Premiul atractiv, unic în domeniul modei internaţionale, presupune oferirea unui start sustenabil în dezvoltarea ca viitor brand. Toată echipa din spatele Feeric Fashion Week se va implica în dezvoltarea designerului câştigător pentru a-l poziţiona internaţional ca şi produs al unei strategii Est Europene. Pentru importanţa premiului dar şi pentru că am primit susţinere internaţională de la Not Just A Lable şi Vogue Italia, mă gândeam că vom avea o prezenţă numeroasă de peste 100 de designer. Cu toate acestea, 5 zile înainte de finalizarea înscrierilor am primit doar 28 de înscrieri.
Nici măcar nu aveam 33 de finalisti. Ştiam că designerii se mişcă mai greu şi mulţi lasă pe ultimul moment definitivarea lucrărilor. Speram aşadar să avem finaliştii până în final dar 3 zile mai târziu înregistraserăm 112 înscrieri de la designeri din întreaga lume. Cele mai reprezentative şcoli au trimis studenti în competiţie şi astfel Istituto Marangoni sau Central Saint Martin, Ied sau UAD au comunicat studenţilor importanţa competiţiei şi aceştia s-au alăturat cu portofolii care ne fac sarcina extrem de dificilă. Vom alege aşadar 33 de finalişti din cele 112 portofolii înscrise iar apoi sarcina şi mai dificilă o să aparţină juriului format din reprezentanţi ai Vogue USA, Vogue Italia, ELLE Italia, Schon Magazine şi altor personalităţi din domeniu.
Ceea ce ne dorim e nu doar să arătăm că platforma “Feerica” funcţionează şi că putem mişca lucrurile în ţară şi putem creea un context favorabil dezvoltării tinerilor creativi din modă dar şi o piaţă educată care să consume de la ei. De aceea am demarat colaborări cu Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca şi cu Facultatea de Arte dinTimişoara.
Un nou eveniment important este tocmai prezenţa unui birou de informare deschis de Istituto Marangoni în Bucureşti şi poate şi mai important e parteneriatul strategic pe care Fundaţia Mitichi îl semnează cu V for Vintage, cel mai important târg de modă din România şi cu Istituto Europeo de Design care oferă burse de studio gratuite designerilor selectaţi în platforma Feeric Fashion Week. Centrul modei în Europa de Est este Sibiu şi se pare că interesul vestului pentru noi este tot mai amplificat.