Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/04/2018
Arhiva Zile si Nopti

”Ecomoda” de Mitichi

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Ecomoda” de Mitichi Share ”Ecomoda” de Mitichi


Industria modei exploatează enorm resursele naturale şi umane dar mai mult de atât prin unele metode de producţie, menite să crească profitul, poluează mediul tot mai intens. Numai dacă ne gândim că pentru culturile de plante cum sunt bumbacul, inul sau cânepa şi pentru ridicarea productivităţii acestora, se fac reorganizări de teren, defrişări sau tratamente chimice, care duc toate în final la alunecări sau după culturi repetate chiar la defertilizări. Apoi procesarea în ritm alert până la faza de fir textil implică nenumărate tratamente chimice care evident sunt deversate sau emanate în atmosferă.

Forţa umană exploatată iraţional în ţările subdezvoltate creează indirect poluare păstrând un standard de viaţă foarte scăzut în ţări precum India, Pakistan, Bangladesh şi nu în ultimul rând plasticul ca şi alternativă la materialul natural textil. Da aţi citit bine, plasticul pentru că este mult mai ieftin din punct de vedere al transformării în articol textil. Poliesterul, termenul sub care îl cunoaştem şi îl găsim în proporţii tot mai alarmante este nociv atât pentru mediu cât şi pentru om. Microfibrele care nu sunt biodegradabile influentează negativ viaţa planetei. Ecosistemele sunt distruse şi de vânarea animalelor pentru blană şi piele. Dacă majoritatea pieilor transformate în articole textile provin de la animale sacrificate pentru hrană, tot mai blamat este segmentul blănurilor de lux sau al accesoriilor din piele de reptile.

Ca şi contraofensivă, campaniile de conştientizare duse de organizaţii mondiale au ca rezultat renunţarea marilor branduri la liniile de producţie pentru produsele din blană. Un pas important făcut de Gucci, Versace şi Furla ca şi pionieri dar pare că devine un model de urmat şi de alte case mari. E un început. 

În plus două proiecte dedicate sustenabilităţii în modă încep să ia amploare fiind tot mai prezente şi mai promovate de către oamenii din industrie. Eco Age şi Future Tech Lab au în spate colaborări ale oamenilor din modă cu mari corporaţii precum Kering sau Google. Împreună încearcă să descopere noi tehnologii şi materiale sustenabile. Încă e costisitor dar drumul pe care omenirea merge s-ar putea schimba datorită proiectelor similare şi în celelalte industrii.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută