Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/04/2018
Arhiva Zile si Nopti

Chef a la Cluj cu Agopcsa Botond

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Chef a la Cluj cu Agopcsa Botond Share Chef a la Cluj cu Agopcsa Botond


La cât v-am povestit despre ei, ar trebui să fiți deja la curent cu tot ce ține de NOMAD: locație, concept, meniu. Dar, dacă ne întrebați pe noi, din toate dish-urile adunate din colțurile lumii, Pizza Napoletana are un loc special în inimile noastre, așa că ghiciți ce am făcut: am trecut pe la ei și am bătut frumos la ușa bucătăriei pentru a sta la povești cu Agopcsa Botond, pizzarul NOMAD și cel care se ocupă de această parte a meniului. Ce face, ce gândește și ce ne recomandă? Aflați mai jou în noul Chef a la Cluj!

1. Care e relația clujenilor cu mâncatul în oraș?
Este o relație pasională și multiculturală dar și una cu două tăișuri. Avem o selecție minunată de restaurante, bistrouri și gastropuburi în Cluj care ne oferă preparate gastronomice autentice din toate colțurile lumii. Avem opțiunea să călătorim în lumea culinară a Indiei, Chinei, Japoniei, Franței, Olandei fără să părăsim Orașul Comoară. Pe de altă parte riscăm să fim dependenți de mâncatul în oraș și să uităm rețetele bunicii cu care ne delectam în copilărie sau pur și simplu putem să ajungem prea comozi să mai gătim și acasă.

2. E mișto să fii bucătar în Cluj?
În general viața în domeniu este una capricioasă. Ore lungi într-un mediu fierbinte, rapid și câteodată stresant taxează trupul și mintea dar în aceeași timp ne ambiționează să producem un preparat excepțional. Ne împinge să fim perfecționiști în tot ce facem. Momentele în care suntem invitați la masa clientului și felicitați pentru creația noastră ne motivează și mai mult. Nu este o meserie pentru oricine dar cu siguranță este mișto.

3. Ai avut vreodată o comandă mai „ciudată”?
Nu toate dorințele pot fi puse în practică. Comenzile ciudate sunt la ordinea zilei dar pică în sarcina noastră să găsim o soluție care să fie și realizabilă, precum și suficient de creativă încât să satisfacem dorințele și poftele mai neobișnuite ale clienților. Rezultatul poate fi o surpriză pentru toți. Să vă dau un exemplu. Îmi amintesc de o domnișoară care și-a comandat pizza pe jumătate cu sos italian de roșii iar pe cealaltă jumătate cu sos indian, cel din urmă fiind specialitatea casei. Puterile mele biblice nu au fost de ajuns de a păstra sosurile separate în timp ce manipulăm pizza respectivă, iar într-un final ca rezultat al acestui experiment a ieșit o pizza Frankenstein.

4. Ce trebuie să ai musai în frigiderul tău și de ce?
Există doar un singur răspuns corect la întrebarea asta. Laptele. Trebuie să o am în cafeaua de dimineață, este catalizatorul care mă transformă într-o ființă umană funcțională și pregătită de lucru.

5. Cum reacționezi când un client e nemulțumit și trimite mâncare înapoi la bucătărie?
Orice mâncare trimisă înapoi la bucătărie înseamnă o dezamăgire pentru bucătar. Deși întotdeauna ne străduim să asigurăm un nivel ridicat de calitate al preparatelor noastre, se poate întâmpla ca unui client să nu-i convină ceva. În acest caz cel mai important lucru este să aflăm motivul pentru care a fost trimis înapoi un produs anume și, dacă putem, să reparăm greșeala. În schimb, sunt cazuri în care știm că am făcut totul a la carte și totuși ne izbim de o reacție negativă din partea clientului. În aceste situații aș alege să i se explice clientului specificitatea produsului și de a-i oferi o alternativă. În ambele cazuri scopul final este să nu părăsească clientul locația nemulțumit și pe stomacul gol. În ambele cazuri accentul se pune pe comunicarea dintre client și ospătar, iar mie îmi revine datoria de a repara o greșeală sau de a oferi un preparat altenativ modelat după preferințele clientului.

6. Care ar fi meniul tău perfect?
Pentru mine preparatele din meniul perfect trebuie să se completeze reciproc. Acest meniu ideal eu mi-l închipui ca un puzzle gastronomic care rezultă într-un tablou. Pentru mine nimic nu se compară cu o Pizza Margherita clasic napoletană, unde fiecare ingredient te surprinde cu puritatea și aroma lui naturală. Pe lângă pizza aș servi un pahar de Porto, vinul meu preferat de toate timpurile.

7. Cum a ajuns conceptul culinar Nomad să fie așa de divers și cum faceți față să integrați așa de multe gusturi într-un singur meniu?
Nomad a fost viziunea unor prieteni care au călătorit prin întreaga lume, fiind la rândul lor adevărați NOMAZI până când s-au stabilit în Cluj și s-au hotărât să adune într-un singur loc câteva dintre preparatele memorabile din fiecare regiune vizitată. Astfel regăsiți la NOMAD pe lângă Pizza Napoletana adusă din Italia și preparate vestite din Anglia, Austria, Cuba, Indonezia, India, Olanda. Acești prieteni au strâns în jurul lor o echipă de oameni cu diverse expertize culinare și prin multă pasiune, persistență și muncă în echipă am reușit să concepem ceea ce astăzi este NOMAD Gastropub.

8. De ce trebuie să încercăm Pizza Napoletana când trecem pe la voi?
La NOMAD, dacă gustați Pizza Napoletana, cu fiecare felie puteți trăi o clipă din istoria culinară clasică a Italiei care datează din trecut undeva prin anii 1700. Încercăm să fim cât mai fideli rețetei și tehnicilor folosite de acum 300 de ani, astfel am ales prelucrarea manuală a aluatului, cu dospire prelungită și strict controlată, și ingrediente naturale aduse direct din Napoli. Dorim să oferim clujenilor experiența de a gusta o pizza cât mai tradițională, ușoară și naturală. Credem ferm că pasiunea noastră este ceea ce ne oferă un avantaj față de alte pizzerii din oraș.

9. 3 motive pentru care cineva ar trebui să treacă pe la Nomad?
Pizza Napoletana, atmosfera și decorul, diversitatea meniului.

10. Ce-ai vrea ca oamenii să mai știe despre tine?
Cu patru ani în urmă nu credeam că o să fiu pe calea asta dar viața ne surprinde din când în când. Nu m-am născut pizzar, nu credeam vreodată că o să lucrez ca unul și mai ales nu credeam că o să-mi placă atât de mult. La 15 ani vroiam să fiu pilot de Formulă 1, la 20 de ani vroiam să călătoresc prin lume și la 25 de ani vroiam să lucrez în medicină. Niciodată nu e prea târziu să începi din nou. Să lași totul deoparte și să pornești într-o aventură pe care nu ai plănuit-o și nici nu te așteptai la ea. Cu toții trebuie să ieșim din zonă noastră de confort.
Nu contează la ce vârstă ne găsim pasiunea, important este să depunem mult efort în ceea ce facem și să oferim tot ce avem mai bun. Cel mai important lucru este, după părerea mea, să avem curaj pentru a ne schimba. Eu mă simt norocos că pasiunea mea îmi este și profesie. Sau o fi invers?

11. Un mesaj pentru cititori:
Come explore!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută