Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/04/2018
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal gurmand: ”Arome fresh” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal gurmand: ”Arome fresh” de Corina Gruber Share Jurnal gurmand: ”Arome fresh” de Corina Gruber


În fiecare an, la venirea primăverii, verdețurile inundă piețele și confirmă, la nivel vizual, gustativ și olfactiv, că iarna s-a încheiat. În ciuda faptului că vin cu o aromă fresh, de nou an vegetal, în ciuda nenumăratelor avantaje nutriționale pe care le oferă, verdețurile, în special cele timpurii, nu permit o delectare gastronomică reală. În realitate, gustul plantelor acestora e destul de fad și oricât le-ai combina cu altceva și ai încerca să le dai o aromă gourmet, în aroma lor persistă o anume notă vegetală.

În situații de acest gen, am considerat întotdeauna că raspunsul la dilemele gastronomice se regăsește ascuns bine printre rețetele vechi, tradiționale, de multe ori uitate sau ignorate. Și astfel am ajuns să prepar, periodic, dar mai ales primăvara, când piețele sunt pline de verdețuri, o rețetă pe care am iubit-o încă din copilărie, budinca de clătite cu spanac. Sincer, nu știu dacă am cunoscut vreodată vreo persoană care să nu aprecieze clătitele. Tocmai din cauza lor, am convingerea că sursa acestei rețete e săsească, fiindcă în gastronomia tradițională tiroleză, clătitele țin locul pastelor în anumite feluri de mâncare (de exemplu în supa de vită, în care sunt tocate și servite asemenea tăiețeilor).

Modul în care e pregătit spanacul în această budincă ar trebui să fie, cred eu, o apreciere adresată primăverii și frăgezimii plantei. Din acest motiv, a amesteca spanacul fiert și tocat cu ceapă (cum am văzut că e recomandat în unele variante ale rețetei) nu face altceva decât să anihileze delicatețea gustului acestuia. Cred că modalitatea cea mai simplă de pregătire a spanacului, cu smântână și, eventual, un strop de usturoi va potența aroma cel mai bine.

Budinca de clătite cu spanac e spectaculoasă ca produs finit, asamblat. Forma înaltă,  ce trimite înspre prăjitură, textura elastică a clătitelor ce contrastează cu finețea piureului de spanac și gustul puternic al cașcavalului topit deasupra clătitelor reprezintă o combinație foarte apetisantă, atât din punct de vedere vizual, cât și gustativ. Budinca aceasta nu e nimic altceva decât o manieră foarte fericită de a întâmpina primăvara.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută