Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/04/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cronică de carte de Adela Dinu: Gabriel Liiceanu – “Jurnalul de la Păltiniș”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cronică de carte de Adela Dinu: Gabriel Liiceanu – “Jurnalul de la Păltiniș” Share Cronică de carte de Adela Dinu: Gabriel Liiceanu – “Jurnalul de la Păltiniș”


Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la publicarea “Jurnalului de la Păltiniș”, acel bildungstagebuch care se vindea pe sub tejghea, în schimbul a patru pachete de unt.

Întâmplător sau nu, acest jurnal a jucat un rol important în devenirea mea culturală, prin urmare se impunea o relectură. Nu știam ce mă așteaptă- fiecare nouă întâlnire cu o carte deschide uși interzise și luminează mereu alte zone ale materialului brut, transformat în materie incandescentă abia de contactul cu mintea cititorului.

A treia lectură marchează și îndepărtarea mea de această carte. Am evoluat diferit. Ce se salvează:  utopia prieteniei și a culturii; evocarea unui spațiu desprins din timp; relația discipol-maestru; portretul lui Noica- filozoful absolut, captiv în trupul fragil și în propriile iluzii legate de infailibilitatea pariului cultural. Ce mă surprinde neplăcut: ostentația culturală și disprețul față de psihologie/psihanaliză, față de trup (fratele porc), față de femeie.

Psihologia s-ar ocupa cu mizeria sufletului, cu detritusurile personalității raționale. Femeia este anexa bărbatului gânditor, singurul căruia i se pot deschide porțile cunoașterii. Femeile pot fi, cel mult, niște secretare ale filozofului. În termenii lui Noica- dacă îți alegi o femeie frumoasă cu care vrei să îți petreci viața- nu e chiar atît de grav cum pare. O poți ține departe dacă-i dai ceva de tradus.

Adevărata menire a femeii este însă maternitatea. Femeia care nu poate sau nu vrea să-și asume destinul de mamă își refuză feminitatea și e o întrupare negativă a Femeii.

Cele mai izbutite și mai emoționante pagini ale jurnalului se concentrează în a doua parte a acestuia- cea care înregistrează subtil îndepărtarea progresivă a discipolului de maestrul său.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută