Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/03/2018
Arhiva Zile si Nopti

Chef de Sibiu – Chef Marius Nicolae Muntean

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Chef de Sibiu – Chef Marius Nicolae Muntean Share Chef de Sibiu – Chef Marius Nicolae Muntean


Zile și Nopți inaugurează o nouă rubrică. În pregătirea Regiunii Gastronomice Europene din 2019 vă facem cunoștință cu cei mai buni bucătari ai Sibiului. Și începem cu Chef Marius Nicolae Muntean, bucătar șef la restaurantul 585 Fusion din cadrul hotelului Golden Tulip Ana Tower.

”Lucrez ca bucătar de 15 ani. Am început pe când aveam 16 ani și eram foarte curios de bucataria moleculară. Debutul l-am făcut în bucătăria tradițională, apoi am început să experimentez bucătăria internațională, câțiva ani am fost plecat din țară unde am învăţat multe tehnici de gastronomie.”

Ce te-a atras la gastronomie, de ce ai vrut să te faci bucătar?

Eu am vrut să mă fac șofer, tatăl meu a fost șofer și mi-a plăcut să conduc camioane. Până a venit un vecin și mi-a schimbat direcția spunându-mi ce frumos e să lucrezi într-un hotel, că primești băuturi și mâncare, că ai un salariu bun și că mai ai și ciubuc. La 16 ani era foarte interesant să-ți câștigi singur banii și așa am intrat într-o școală de bucătari.

15 ani mai târziu, se simte faptul că în Sibiu nu mai există școli profesionale în gastronomie?

Da, se simte, dar nu cred că este o problemă a Sibiului, ci una pe plan național. În multe bucătării s-a ajuns să se schimbe mâncarea sau să se folosească tot felul de semipreparate din cauza lipsei de personal. Sibiul are nevoie de o școală care să creeze bucătari profesioniști.

Mi-ai putea da un exemplu de un preparat de care ești mândru, unul cu care să impresionezi?

E greu să impresionezi pe cineva dacă nu știi ce preferințe are. Pentru dvs. un preparat poate să fie spectaculos și pentru altcineva poate fi banal. Eu încerc să extrag cât mai mult informații de la masă, de la client, ca să-mi dau seama ce-i place. Mie îmi plac multe, e greu să aleg unul. Eu gătesc mult și cu ingrediente de sezon și dacă e să dau un exemplu aș zice leurda. Se potrivește cu peștele, cu carnea de miel, o putem folosi la piureuri… Un preparat de care sunt mândru vine din bucătăria franțuzească, combinația între vită și fois gras. Mi se pare că se împacă foarte bine cele două, iar un piure de cartofi cu leurdă merge excelent lângă.

Ce mănânci dimineața, când ești singur acasă?

Cu siguranță acasă nu ajung să gătesc atât de sofisticat. Cel mai probabil un castron cu cereale cu lapte.

Ce preparat local crezi că ar merita evidențiat pentru proiectul Regiunii Gastronomice?

Noi ne putem lega de Mărginimea Sibiului, în care știm că avem tot ce ține de ovine, de la miei, carne de oaie, pastramă, până la brânzeturi, caș proaspăt, urdă și telemea. Eu aș recomanda un preparat din carne de miel, drobul de miel spre exemplu. La fel, aș recomanda ciorbele ardelenești, cu afumătură.

Referitor la miel, recomandă-ne te rog o rețetă pentru Paști.

De Paști toată lumea o să cumpere miel. Știm că mielul din comerț nu este foarte bogat în cotlete sau alte variațiuni. Părerea mea, cel mai potrivit pentru Paște este să facem un drob ca la mama acasă, în care să folosim usturoi verde, leurdă, legume proaspete și verdețuri. Iar ca fel de bază aș merge pe o friptură de miel clasică, alături de cartofi noi copți.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută