Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/03/2018
Arhiva Zile si Nopti

Cele trei fiice ale Evei | Carte

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cele trei fiice ale Evei | Carte Share Cele trei fiice ale Evei | Carte


Elif Shafak ne propune acum romanul Cele trei fiice ale Evei, apărut la Polirom în 2017, în traducerea Adei Tănasă.

Poate fi o lectură zbuciumată, una în care te regăsești sau una în care nu ai dori să ți se potrivească vreun personaj. Marea deschiderea a literaturii stă în faptul că ne lasă să trăim multe vieți, fără să suferim. Sau, mă rog, de la cititor la cititor. De multe ori mă gândesc la acei cititori împătimiți care suferă prin lectură, suferă după ce închid cărțile și, eventual, pentru că e o suferință dulce, recitesc minunile.  Poate fi și acest volum o evadare, poate fi o încercare sau, pur și simplu, poate fi o pauză, așa cum a fost pentru mine. Am luat cartea în rucsac și am citit-o între avioane, între două cursuri sau la pauza de cafea de după-amiază. Evident, se citește repede, dar eu am vrut să dureze. Știți voi mai bine cum e cu plăcerile nevinovate.

Elif Shafak se joacă atât de periculos cu trecutul și cu viața de femeie încât ai impresia uneori că va ieși din carte un personaj și te va ruga să-l ajuți, că ori e pe muchie de sentiment, ori suferă că nu mai are lacrimi și nici rațiune pentru a se curăța și a trece mai departe. Chinul și prejudecata sunt două idei cu care iese în față povestea, așa cum o domnișoară frumoasă își scoate la înaintare, ca pe o carte de vizită, ceea ce are mai promițător și mai senzual.

V-ați gândit vreodată cum e să fii femeie într-o societate în care bărbații fac legea, bărbații contează, iar femeile sunt răspunzătoare doar de înmulțirea dualității umane, prin procreere? Pânăsă ajungi acolo, în unele societăți, ceea ce contează pare afi de domeniul trecutului, al unui trecut învechit, pe care-l poți da afară pe ușă de enervant ce este. În unele societăți, cum este cea turcă din carte, castitatea unei fete era (sau mai este) un act doveditor al unei bune relații de căsnicie, avant la lettre. Cum e să fii purtată prin spitale pentru a ți se verifica virginitatea, chiar la începutul vieții tale de soție? Asta, în timp ce în spital vezi oameni care mor, care ar mai vrea două minute de viață în schimbul a orice. Și în timp ce părinții soțului tău nu văd în față decât ceea ce cred ei că e adevărata legătură de familie – contrângerile de tip arhaic.

Astfel de cărți ne învață ceva despre toleranță, despre intimitate, despre dialog și, mai ales, despre iubire. Iubire, care, en passant fie spus, poate arde sau poate încălzi, depinde dacă se leagă numai de trup sau dacă se împlinește cu spiritul.

Corina Giurgia

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută