Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/03/2018
Arhiva Zile si Nopti

Gastronomie şi identitate: De prin cuina bunicii

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Gastronomie şi identitate: De prin cuina bunicii Share Gastronomie şi identitate: De prin cuina bunicii


Expoziție cu obiecte și fotografii din bucătăriile Banatului de altădată

Expoziția este organizată de comunitatea locală RO100 Timișoara și găzduită de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Am scos din credențurile (dulapurile de bucătărie) și arhivele de familie obiecte și fotografii reprezentative pentru cei de dinaintea noastră, obiecte pe care ni le-au lăsat moștenire, obiecte încărcate cu emoții, care te fac să stai sau să te reîntorci acasă. Mașini de tocat carnea din secolul al XIX-lea, râșnițe, păretare de bucătărie, ștergare, caiete de rețete bi- sau trilingve, cărți de bucate din alte timpuri, fotografii din Banatul rural și din Timișoara interbelic-burgheză, expuse toate, până pe 23 martie în Galeria Subterană de la Casa Artelor din Timişoara.

Vernisajul expoziției a avut loc pe data de 28 februarie în cadrul evenimentului „Gastronomie și identitate” organizat de RO100 Timişoara, care a disecat Banatul din farfurie prin prelegeri despre despre micro-armonia și feeriile culinare ale regiunii, dar și despre bucătăria din bagajul identitar ce oscilează între nostalgii și regăsiri.

Ingrediente:

5 râșnițe de piper sau cafea • o solniță • 4 fețe de masa • 2 prosoape • 6 ștergare • 8 păretare • cărți de bucate cât cuprinde • caiete de rețete după gust • 2 lingurițe de argint • 2 mojare de metal • 3 pristolnice • 1 ciur • o sită • 3 polonice, din care unul de argint • o cantă pentru unsoare • o covată pentru pită • 1 vas de pită (pentru copt) • mașini de măcinat (se măsoară din ochi) • 5 forme pentru guguluf • 2 răzătoare • o lampă de petrol • 1 spriț pentru cârnați • sucitoare dacă vă plac • 1 fagure de miere • 1 barad pentru ceai • 1 ibeig pentru cafea • 1 șorț • 1 pinten pentru tăiat aluatul • 1 măsurătoare pentru făină • 1 cășcălău pentru ras mere • 1 formă pentru fursecuri • peste 50 de fotografii expuse selectiv • 2 prescuri • 1 sticluță cu vin liturgic • 1 țol opțional • câteva tăvi pentru prăjitură și cozonac • două sticle de lapte • farfurii și străchini din porțelan și ceramică după gust • vreo 6 ulcioare și vase de lut ars

Metoda de pregătire:

  • Se strâng obiecte din credențuri, poduri, pivnițe, de pe la prieteni, cunoștințe, din Muzeul din Becicherecul Mic şi, nu în ultimul rând, din cuina (bucătăria) bunicii.
  • Se așază în ordinea următoare: obiectele mai grele, din metal, lemn, ceramică – în prima sală, după gust, după privire, după potrivire.
  • Fotografiile din arhive personale sau din Biblioteca Memoriei (Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran) se expun selectiv în rame prinse de pereți habsburgici, amintind de Banatul tihnit al delicateselor, cofetăriilor cu ștaif, al nunților cu socăcițe și al convivialității.
  • În următoarea sală găsim rețetare și păretare, puse la uscat, scoase din uitare, cu mesaje de iubire adresate soțului, cu îndemnuri la a mânca mult și bine.
  • Pe mâna stângă, cum privești, degustătorule de amintiri, am întins masa asemenea unor găzdoaie făloase în așteptare de goști.
  • Toate se lasă la expus vreme de câteva săptămâni și se servesc cu amintiri din copilărie, tinerețe sau cu uimirea descoperirii trecutului moșilor noștri.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută