Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/02/2018
Arhiva Zile si Nopti

Berlinale la ediția cu numărul 68

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Berlinale la ediția cu numărul 68 Share Berlinale la ediția cu numărul 68


Berlinale 68: Cu mulți reprezentanți ai României

Festivalul Internațional de Film de la Berlin este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume și asta nu o spunem noi, pentru că suntem români și pentru că România este reprezentată aproape anual de către o echipă acolo. Cred că cel mai bun semn care să ateste importanța Berlinalei este faptul că 2 dintre cele 5 filme nominalizate la Oscar la categoria Cel mai bun film străin de anul acesta au fost lansate în competiția de la Berlin de anul trecut – On Body and Soul, care a și câștigat-o, și Una Mujer Fantastica, care a plecat în Chile cu trofeul pentru Cel mai bun scenariu. Dacă adăugam la aceasta și faptul că nominalizatul la Oscar pentru Cel mai bun film, Call me by your name, a fost prezentat în secțiunea Panorama tot anul trecut, atunci argumentele mele se pot opri aici.

2018 înseamnă a 68-a ediție a acestui prestigious festival, iar România nu stă deloc rău anul acesta. Un film în competiție – „Nu mă atinge / Touch me not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, un film în Panorama – „Lemonade/Luna de miere”, în regia Ioanei Uricaru, și documentarul regizorului Corneliu Porumboiu „Fotbal infinit / Infinite Football”, selectat între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum.

La secțiunea Generation Kplus, din care fac parte filme de lung și scurtmetraj dedicate copiilor și tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: „De Natura” (r. Lucile Hadzihalilovic) şi „Trois reves de jeneusse” (r. Valerie Mrejen și Bertrand Schefer). Cele două scurt-metraje au fost realizate în cadrul proiectului Rezidență internațională de creație audiovizuală, desfășurat la Slon, Prahova.

Totodată, actrițele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold, „Cobain”. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi prezentat încă un lung metraj, „Fortuna” – r. Germinal Roaux, coproducţie Elveţia-Belgia, din a cărui distribuţie fac parte alte două actriţe românce: Alexandra Suciu și Grațiela Bădescu.

De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer va fi anul acesta membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut – GWFF Best First Feature Award. La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecționați 300 de participanți. Anul acesta au fost selectaţi în cadrul acestei secţiuni din partea Romaniei Alina Grigore (scenarist, regizor, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalist) şi Mihaela Popescu (regizor, editor).

Stați cu ochii pe ce se întâmplă la Berlinale între 15 și 25 februarie! Veți mai auzi despre filmele de acolo și, cine știe, și despre succesele românilor!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută