Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2018
Arhiva Zile si Nopti

Salut București | 48 de ani de Black Sabbath

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut București | 48 de ani de Black Sabbath Share Salut București | 48 de ani de Black Sabbath


Nu de puține ori, un album trecut cu vederea de criticii vremii a ajuns la statutul de înregistrare-cult, iar Black Sabbath, albumul de debut al trupei cu același nume (lansat pe 13 februarie 1970 în UK și considerat actul simbolic de naștere al curentului heavy metal), nu face excepție.

Aproape ignorat atunci de critică, albumul a ajuns, totuși, pe locul 8 în UK Album Charts, mai mult datorită popularității pe care trupa o avea în cluburile în care se producea live.

Conform declarației chitaristului Tony Iommi, albumul a fost tras într-o singură zi, pe 16 octombrie 1969, într-o sesiune de 12 ore… Iommi a început sesiunea cu chitara lui favorită, un Fender Stratocaster, dar s-a văzut nevoit, din cauza unei probleme cu pickup-ul Fenderului, să tragă cea mai mare parte din album cu un Gibson SG pe care abia o cumpărase și pe care nu cântase niciodată. Mai mult, SG-ul era pentru dreptaci, astfel că Iommi a cântat tot timpul cu ea ținută invers, cu susul în jos.

Black Sabbath conține cinci piese originale semnate de toți cei patru membri ai grupului (Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler și Bill Ward), plus două coveruri: Evil Woman (după Crow) și Warning (după The Aynsley Dunbar Retaliation).

Albumul, despre care jurnalistul Scott Seward de la Rolling Stones spunea în 2014 că „mănâncă hipioți la micul dejun” s-a vândut în peste un million de exemplare doar în Statele Unite (platinum) și a ajuns mai apoi să fie inclus în toate topurile și colecțiile destinate celor mai importante albume ale genului din istorie, inclusiv în 1001 Albums You Must Hear Before You Die.    

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută