Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Artist talk: Gheorghe Rasovszky în cadrul expoziției aNORMAL la MNAC

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Artist talk: Gheorghe Rasovszky în cadrul expoziției aNORMAL la MNAC Share Artist talk: Gheorghe Rasovszky în cadrul expoziției aNORMAL la MNAC


Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23.11.2017 – 1.04.2018.

Artist-talk Gheorghe Rasovszky îl are ca invitat pe criticul și istoricul de artă Adrian Guță, care va purta un dialog cu artistul. În partea a doua a serii va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care publicul este invitat să participe.

Cu această ocazie va fi prezentat și albumul monografic Gheorghe Rasovszky, editat de Asociația Ephemair în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, într-un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Editorii albumului monografic sunt Gheorghe Rasovszky și Simona Vilău, curatoarea expoziției.

Gheorghe Rasovszky (n.1952) este autor de desen, colaj, lucrări în tehnică mixtă, pictură, fotografie, lucrări video şi instalaţie. Parte a Generației anilor ’80, inclus în articolele şi studiile despre perioadă de către criticii de artă Mihai Ispir, Adrian Guță sau Magda Cârneci, promovat în decadele ‘90 și 2000 de curatoarea Ruxandra Balaci, Gheorghe Rasovszky are o personalitate singulară, care și-a săpat propriul tunel într-un munte greu de spart, cu spiritul său acid și sensibil, dificil de situat din punct de vedere geografic și geopolitic.

Expoziția aNORMAL este construită ca un caleidoscop de imagini vechi și noi, cele vechi fiind în marea lor majoritate imprimate pe hârtie fotografică sau pe poliplan de dimensiuni foarte mari. În această expoziție, axa temporală se transformă, din linie dreaptă ea devine buclă sau spirală, trecutul se amestecă în prezent, ambele influențând în mod recurent viitorul, care nu își mai are locul său bine știut. Jocul demiurgic cu elementele, în care macrocosmosul devine microcosmos, în cheia modernă a suprarealismului și a permutărilor alchimice, este activitatea preferată a artistului, care migrează de la un domeniu la altul cu lejeritatea unui magician. Muzica este poezie, poezia este imagine, imaginea este text, iar textul este sunet.

Expoziția deschide un mic tărâm al tuturor posibilităților. Scenografia bine ordonată geometric, cu iluminare de studio și un grad de adaptabilitate major la condițiile spațio-temporale date, imersiunea unei arhive ludice în spațiul unui muzeu flexibil și senzația bine construită de „covor fermecat” ce poartă privitorul în orice loc își dorește să fie, spun un singur lucru, anume că Gheorghe Rasovszky a atins etapa personală în care stăpânește regizoral tot instrumentarul creat de sine însuși, iar cu această ocazie, publicul are ocazia să citească de la stânga la dreapta (dar și de la dreapta la stânga) mitologia individuală înregistrată până la vârsta de 65 de ani a unui artist complex. (Simona Vilău)

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00 la MNAC

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută