Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Gabriel Aldea: „ClujLife nu ar mai fi existat azi dacă orașul ar fi rămas la fel ca acum 10 ani.”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Gabriel Aldea: „ClujLife nu ar mai fi existat azi dacă orașul ar fi rămas la fel ca acum 10 ani.” Share Interviu cu Gabriel Aldea: „ClujLife nu ar mai fi existat azi dacă orașul ar fi rămas la fel ca acum 10 ani.”


ClujLife e mai mult decât o simplă platformă unde descoperi ce se întâmplă în oraș, e ca acel prieten care-ți recomandă localuri faine și momente musai de trăit și asta pentru că și el a fost prezent. 10 ani de ClujLife, 4 de Cluj awards și 4 de ClujLife Community Conference care duc la un mega party aniversar pe 20 ianuarie la Booha la care suntem, bineînțeles, așteptați cu toții. Dar mai multe despre concept, obiectivitate și oraș aflăm chiar de la sursă: Gabriel Aldea.

1. Vorbim deja de 10 ani de ClujLife și știm că a început ca o platformă „de la un student pentru studenti”. Pentru mulți, e primul loc prin care descoperi orașul. Conceptul ClujLife a pornit de la o nevoie personală de a ta sau a fost o oportunitate pe piată pe care ai vrut să o cultivi?
Conceptul a pornit de la o nevoie personală, atunci când eram în studenție și îmi doream să ies dar nu știam unde și ce se întâmplă, însă proiectul a crescut ținând cont și de cum s-a dezvoltat piața de evenimente și industria ospitalității din Cluj. ClujLife nu ar mai fi existat azi dacă orașul ar fi rămas la fel că acum 10 ani. Într-adevăr, la început a pornit ca un proiect pentru studenți, iar ulterior s-a dezvoltat adresându-se unui spectru mai larg de oameni, fără să mai ținem cont de vârstă, ci să ne adresăm direct celor care vor să iasă din casă, să (re)descopere orașul și să caute experiențe noi. Așa că dacă la început profilul vizitatorului se încadra între 19 și 25 de ani, în timp lucrurile au evoluat și practic ținerii studenți au crescut împreună cu noi și au rămas fideli. Astăzi jumătate dintre vizitatori au între 25 și 35 de ani și doar un sfert este reprezentat de studenți.

2. ClujLife se întinde pe o grămadă de zone și asta ne face să credem că vorbim despre o echipă destul de mare. Cam câți membri se află în prezent în ClujLife?
De-a lungul timpului am avut membri și colaboratori alături de care ClujLife a crescut. În prezent echipa număra 4 membri iar conținutul este realizat de trei colege împreună cu mine. Două dintre ele au fost în internship în ultimele trei luni și pentru că le-a plăcut de noi și nouă de ele s-au alăturat echipei. Abordăm subiecte diferite, constant încercam și testăm idei noi, încă nu pot zice că am găsit rețetă perfectă dar căutăm mereu subiecte frumoase și relevante pentru clujeni și cei care ne vizitează orașul.

3. Există mereu riscul să se ofere publicului un portret subiectiv al Clujul, format din perspectivele oamenilor din echipă. Cum se păstrează, totuși, obiectivitatea sau preferați să vă asumați subiectivitatea?
Așa este, pe ClujLife ne asumăm subiectivitatea și ceea ce scriem, de aceea ne semnăm articolele. Întotdeauna am încurajat ca autorul articolului să fie și subiectiv, să își spună propria opinie/experiență cu un ton prietenesc și direct. La fel cum ai povesti unui prieten căruia îi recomanzi ceea ce tu ai încercat deja și știi că l-ar interesa. Pe de altă parte producem mult conținut care nu are nevoie de niciun touch subiectiv, scopul său fiind exclusiv de a informa. Cu alte cuvinte, nu suntem jurnaliști, nu lucrăm într-o redacție de ziar sau trust media, dar ținem cont de etică și bun simț atunci când prezentăm informația cititorilor noștri cu vocea ClujLife.

4. Evenimentele sunt doar una din componentele platformei. Găsim recenzii, interviuri chiar și materiale de opinie. Cum își alege ClujLife subiectele pe care se axează? E o chestiune personală de „gut feeling” sau mergeți mai mult pe ce credeți că și-ar dori publicul să citească?
Subiectele sunt alese în funcție de perioadă și ce se întâmplă atunci, astfel că ne facem planul din timp, însă se mai întâmplă să apăra idei spontane în situații contextuale și să facem de pe o zi pe alta. Încerc să prevăd ce este de interes pentru comunitate și ce ar vrea publicul să citească. Construim pe termen lung, unele articole le gândim astfel încât informația să fie valabilă și anul viitor, iar în ceea ce privește evenimentele vrem să avem o continuitate, să notăm și cum a fost sau să arătăm prin galerii foto. Poți privi ClujLife și ca o arhivă de unde poți afla cum era în Cluj acum 10 ani…

5. ClujLife Awards și ClujLife Community Conference au ajuns și ele la fel de emblematice pentru piață ca platformă în sine. Legat de premii, de ce s-a ales metoda „votului de popularitate” prin care publicul decide castigătorii?
Topurile au fost mereu în centrul atenției și am considerat că prin ClujLife Awards pot oferi un feedback nominalizaților în ceea ce privește vizitatorii site-ului și preferințele lor în materie de localuri și evenimente. La fel cum ar putea face cineva un sondaj de opinie și cei intervievați și-ar exprima preferințele.
Nu consider că noi putem spune cine este cel mai bun, poate doar dacă am avea un juriu de specialiști, dar atunci clasificarea s-ar face total altfel și am ajunge la un alt rezultat. Pe noi ne interesează ce simt clujenii în sufletul lor, de aceea am ales să fie un vot de popularite în rândul comunității noastre, astfel cei nominalizați pot să-și facă o idee cât de mult îi apreciază oaspeții lor. Putem vedea deja cum au crescut unii dintre ei în rândul preferințelor în ultimii 8 ani sau cum alții au decăzut. ClujLife Awards e un tool foarte bun cu care să iei pulsul consumatorului, mai ales când votează peste 10.000 de oameni.
Pe de altă parte vreau să le mulțumesc celor care își răpesc 5 minute din timpul lor pentru a completa întreg chestionarul. Împreună cu partenerii fiecărei ediții încercam să oferim premii care să ofere câștigătorilor o . Anul acesta vom premia o dintre cei care au votat cu 100 de curse #CleverTaxi abonamente la toate festivalurile din Cluj. Practic-ia de-o pe 2018 nu nimic avea transportul asigurat.

6. Pe 3 februarie se decernează premiile la a 4-a ediție CCC. La ce ne putem aștepta de la conferința din 2018?
A 4-a ediție ClujLife Community Conference vine cu câteva schimbări. Ne întoarcem la formatul de o zi și ne mutăm la Cluj Hub (Magazin Central, etaj 3) pentru o sală mai mare și care ne permite un timp mai lung pentru întregul eveniment. Clădirea Casino, gazda noastră în primii 3 ani, deși este o locație potrivită pentru conceptul conferinței, am hotărât să îi dăm un moment de respiro și să încercăm ceva nou.
Programul este structurat în trei părți:
“Local Heroes Showcase”, unde vor fi prezentate poveștile a câtorva business-uri locale și dragi nouă.
“Festivals”, unde vom discută despre festivaluri, de la ușer experience, activări pentru branduri și influencers, până la fotografie, aftermovie și livestream. Untold, Electric Castle și Street Food Festival vor fi principalele subiecte.
“(re)activare”, unde avem programate două paneluri: unul despre “strada ca scenă” și altul despre spații neconvenționale de evenimente permanente.

Programul va fi de la 11am la 7pm, iar la final vom anunța câstigatorii ClujLife Awards. Anul acesta mă bucur că mai mulți parteneri susțin din categoriile de la #clujlifeawards și vor oferi fiecare un premiu pe lângă diplomă.

7. Lumea de azi nu mai seamănă așa de mult cu cea de acum 10 ani la nivel de piață, așteptările publicului și chiar la nivel de instrumente de promovare. Cum crezi că ar arăta „the ClujLife journey” dacă ar trebui să-l începi azi?
Într-adevăr, piața din Cluj s-a schimbat mult și în bine. Totuși, nu știu dacă aș porni un proiect asemănător acum, ținând cont de insight-urile pe care le-am strâns de-a lungul timpului și resursele necesare pentru a porni la drum. Poate fi un miraj pentru că acum ai din ce produce conținut, dar asta este doar una dintre rotițele care ar contribui la succes. Cred că este mult de dezbătut pe acest subiect… Dacă aș începe acum de la zero, mi-ar fi greu dacă nu aș cunoaște localuri, oameni, nu aș interacționa cu ținerii care ies constant și oferă cel mai bun feedback etc. Lucrurile se întâmplă acum la un alt nivel, mai ales ținând cont de avântul luat de social media și felul în care se consumă informația.

8. E clar că platformă și toate proiectele sale s-au dezvoltat mult în ultimii 10 ani, dar dacă ar fi să compari orașul, cum e Clujul de azi fată de cel pe care-l prezenta ClujLife la început?
Clujul de azi este mult mai activ și ofertant, a făcut pași importanți iar la nivel de educare în ceea ce privește industria ospitalității cred că stăm foarte bine în comparație cu multe alte orașe mari din țara sau din apropiere. Turiștii străini confirmă, din ce în ce mai mulți vin în Cluj pentru asta, iar profilul consumatorului s-a tot schimbat. Publicul din Cluj este acum mult mai curios și doritor să încerce experiențe noi, caută spații neconvenționale și nu se mai limitează doar la cluburi, știe ce vrea și atenția îi este captată mai greu.
Cel mai mult cred că îmi este dor de underground, de unde s-a dezvoltat Clujul de azi.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.