Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Psihoterapia de familie, o altfel de abordare în psihoeducaţie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Psihoterapia de familie, o altfel de abordare în psihoeducaţie Share Psihoterapia de familie, o altfel de abordare în psihoeducaţie


Viața însăși începe într-o familie. Perpetuând interesul față de instituţia căsătoriei, față de legăturile de acest fel, copiii se nasc în familii și cresc cu acest concept toată viața lor, având un reper despre unitate și relații. Desigur că, din păcate, nu tot timpul familia de proveniență este cel mai bun exemplu. O educație deficitară, o percepție greșită se poate impregna în mintea copilului, adult în devenire.

Psihoterapia de familie, repere de înțelegere

" "

Pentru a merge pe un astfel de drum, se necesită identificarea unei probleme, conștientizarea acesteia și, nu în cele din urmă, înțelegerea conceptului în sine de psihoterapie.

Ca un răspuns corect pentru diverse tipuri de abordări ale diverselor situații cu care o familie se poate întâlni de-a lungul timpului, ceea ce ține de segmentul de psihoterapie de familie înseamnă o recomandare. Pentru că nu este de ajuns să ne raportăm la persoana noastră, pentru că terapia individuală nu este la fel de complexă când se raportează la mediul de familie.

Cu cât numărul membrilor este mai mare, cu atât complexitatea cauzelor pot să crească. Oricine are nevoie o familie este de unitate și de un front comun pentru a depăși momente, pentru a le aborda, pentru a răspunde în mod concret față de evenimente diverse. De fapt, a apela la psihoterapie de familie înseamnă o nevoie de a nu perpetua sentimente și practici greșite.

În fapt, totul pare simplu: un adult este responsabil cu educația copiilor. Însă, în concret, totul este mai complicat decât pare. Un copil nu doar că va copia un tip de comportament, însă va fi influențat de absolut tot ce înseamnă un adult și de relația cu acesta. Așadar, psihoterapia raportată la întreaga familie este o modalitate sănătoasă de a-l educa, atât pe adult, cât și pe copil, dezvoltând și menținând reperul unei familii sănătoase, unite.

Psihoterapia de familie, ajutor concret

Trebuie înțeles că un psihoterapeut nu este un judecător, nu este părtinitor. De asemenea, acesta nu este un ghid al perfecțiunii despre cum să trăiți bine, fericiți și cum să nu greșiți în ceea ce privește educația familiei. Mai degrabă este rolul personajului neutru care îi aduce mai aproape unii de alții, ajutându-i să regăsească o cale comună. Este un  catalizator al schimbării care ajută familia să găsească cea mai bună soluție pentru situația critică în care se află, căutând să scoată la lumină forța, potențialul și legătura profundă între membrii familiei în cauză.

Cum se întâmplă asta? Prin dialog, comunicare intensă și tehnici conversaționale pe care psihoterapeutul le pune în practică.

Dialogul între părți, între părinți și copii, trebuie să fie unul mai mult decât doar rezumat la a expune probleme și reproșuri. Specialiștii spun că, de fapt, dialogul este înțelegerea semnificației mesajului ce vine de la generația tânără. Pentru că tocmai aceasta este și ceea ce determină prezentul. Nu degeaba se spune că există un conflict între generații; de fapt acesta poate fi inexistent dacă nu am încerca să ne impunem prea mult în viețile altora: ceea ce era cândva s-a schimbat, ceea ce este acum contează. Cu siguranță că mulți se regăsesc în această complexă idee a existenței.

Când este indicat ca o familie să ia calea psihoterapiei? Situațiile pot fi dintre cele mai diverse. Nu trebuie să existe o problemă supărătoare deja, deci ca o manieră de prevenției se poate, de asemenea, cere sfatul și consilierea unui specialist. Poate fi vorba de o schimbare majoră la nivel de familie, separare a părinților, divorț, mutarea domiciliului etc. Poate fi vorba de interesul manifestat față de educația copilului, când încep să apară vizibil anumite comportamente ce ridică semne de întrebare: timiditate, violență, limbaj neadecvant etc.

Cert este că atât timp cât se menține flacăra de interes aprinsă pentru a crește adulți sănătoși și stabili din toate punctele de vedere dar mai ales emoțional vorbind, când se dorește ca mediul în care o familie își duce traiul să fie unul infloritor, încurajator, atunci psihoterapia nu este de evitat.

Este bine ca un părinte să înțeleagă că nu este singur în această misiune. Față de generațiile mai vechi, când era și rușinos să expui probleme de familie și mai bine se ascundeau sub un fals zâmbet, față de anii trecuți când copiii ajunși adulți dovedeau în ce măsură părinții au eșuat sau nu în misiunea lor, acum psihoterapia învinge testul anului.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută