Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/11/2017
Arhiva Zile si Nopti

Ce-am învățat de la un Președinte?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ce-am învățat de la un Președinte? Share Ce-am învățat de la un Președinte?


Pe 22 iunie anul acesta, în România se vota o moțiune de cenzură și mai pica un Guvern. Mă rog, nicio surpriză aici. În timpul ăsta, eu eram la Cannes și alergam buimacă să prind conferința de la 12:00 cu Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos. Voiam să văd dacă și ăsta e ca al nostru: rezervat.

Citisem eu câteva lucruri despre el, mi-am închipuit că n-a luat Nobel pentru Pace degeaba. Adică, susținând teoria conspirației până la capăt, câte planete trebuie să se alinieze să iei un Nobel pe șpagă. Ei, și intră omul în sală într-un ropot de aplauze. Să ne înțelegem, sala era plină ochi și vorbim despre un amfiteatru de peste 2000 de locuri. Da’ nu că aplauze, fluierături și țipete de zici că eram la un concert de-al lui Robbie Williams.

În fine, depășim momentul și încă nu-mi era clar dacă bătrânelul ăla fără cravată e Președintele sau nu. Nici urmă de securitate, armată, sau vreun amărât de bodyguard. Adică nimic din ce văzusem eu pe la noi. Insist și mă uit prin sală. Nada. Niente. Nici urmă de picior de agent. Se așează frumos în scaun, ne salută și începe să vorbească. Despre creativitate în politică, despre cum să faci lucrurile altfel, despre cum să ai curajul să schimbi ceva după 52 de ani și 200.000 de morți. Pentru ce? Pentru a opri un război. Omul ăsta, așa simplu și mititel a ales cui ține partea. A înțeles ce are de făcut, și-a asumat poziția de cel mai important om în stat și s-a pus pe treabă.

Ei și în secunda următoare am avut un moment d-ăla în care rămâi prost și-ți curge din gură. Și-am stat și l-am ascultat vorbind 45 de minute, într-o engleză perfectă, fără “the ducks come from the trucks”, fără bâlbâieli sau ezitări. Ne-a dat o lecție de simplitate, educație, umilință și autenticitate pe care nu cred că o s-o mai întâlnesc foarte curând.

Relaxat, elegant, cât de cât, de stau să mă întreb când a fost ultima dată când m-a impresionat vreun politician român.

M

 

Autor: Mirela Podea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută