Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Maria Balabaș | Scaunul din metrou XLIV

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Maria Balabaș | Scaunul din metrou XLIV Share Maria Balabaș | Scaunul din metrou XLIV


Mergeam cu metroul, ca-n fiecare zi, ne transportam liniştiţi unul pe celălalt. Într-una dintre staţii m-am trezit întrebându-mă dacă stau pe scaun, dacă mă uit la scaun imaginându-mi cum ar fi şederea pe el sau dacă definesc scaunul după dicţionar şi care ar fi efectele fiecăreia dintre aceste întâmplări asupra mea şi a tuturor celorlalţi aflaţi în aceeaşi dilemă ca şi mine.

Să stau pe scaun însemna că accept realitatea imediată a obiectului şi utilitatea lui răsfrântă asupra corpului meu obosit. Să-l privesc mă aducea într-o stare vecină cu deznădejdea; scaunul era ocupat, iar eu priveam scena din realitatea exterioară a lui „în picioare atârnat de bară”. Să definesc scaunul însemna teoretizarea matinală a problemei şi mă aducea aproape de starea aia de tocilară de care tot voiam să scap din clasa I.

Între persoana aşezată şi cea neaşezată se desfăşoară un râu învolburat; unul trăieşte în prezentul obiectului, celălalt într-o dorinţă nesatisfăcută generată de imaginea realităţii intangibile. Râul trece prin mijlocul coridorului subteran, absoarbe fiecare mişcare interioară şi capătă chipul comun al tuturor călătorilor. Când îşi face auzit mugetul, ne dăm seama cu toţii că el este definiţia care ne lipsea, pe care nimeni nu voia să o scrie sau să o cunoască, pentru că presupunea acceptarea îngrozitoare a călătoriei în care ne aflam toţi, unul lângă altul.

Lui Joseph Kosuth 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută