Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Rigoletto

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Rigoletto Share Rigoletto


Una dintre cele mai populare opere verdiene, Rigoletto i-a prilejuit compozitorului apropierea, pentru a doua oară în cursul activității sale creatoare, de poetul, dramaturgul și romancierul francez Victor Hugo, un prim contact având loc în momentul scrierii operei Ernani în 1844. Spre deosebire însă de simțul onoarei și noblețea caracterului uman subliniat în lucrarea care o precede, drama bufonului Triboulet se petrece pe fondul imoralității și desfrâului regelui François I și ca răsfrângere a propriei atitudini ironice la adresa victimelor stăpânului său. Faptul că piesa lui Hugo – ,,demnă de Shakespeare” în opinia lui Verdi – fusese interzisă la scurt timp după premiera de la Paris datorită obiecțiilor la adresa unei astfel de portretizării a figurii monarhice nu l-a împiedicat pe compozitor să îi transpună subiectul într-o operă și să înfrunte, la rândul său, cenzura autorităților austriece.
Acum publicul clujean are șansa deosebită de a vedea această operă pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Mai întâi, vorbim despre repetiția generală ce va avea loc pe 2 noeimbrie de la ora 10.30. Repetiția este deschisă publicului, însă menționăm că realizatorii pentru întrerute acțiunea în orice moment, în funcție de necesități, dar rămâne totuși o ocazie deosebită în care putem vedea cum ia naștere o operă. Apoi, pe 3 noiembrie se pune în scenă „produsul final”, de la 18.30. Ne vedem la operă!

2-3 noiembrie
Opera Naționale Română
www.operacluj.ro 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută