Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Ai naibii americani, vor să ne sperie!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ai naibii americani, vor să ne sperie! Share Ai naibii americani, vor să ne sperie!


La mall magazinele sunt decorate tematic, în cafenele sunt spectacole lectură bazate pe piese ”horror”, copiii au teme pentru acasă să scobească bostani și în cluburi se organizează concerte de Halloween. De ce se întâmplă asta în Sibiu? Dacă nu știi cu ce ocazie facem toate acestea, aflați că se americănescul obicei al Halloweenului se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.

Civilizaţiile vechi considerau că în această noapte sufletele celor morţi se întorc printre cei vii. Pentru a le alungă şi a se face nedoriţi, oamenii au ales să se îmbrace în costume înfricoşătoare şi să-şi decoreze casă cât mai neplăcut, încercând să facă mult zgomot.

Ca fapt divers, în această perioadă s-a făcut și un top al celor mai ”îndrăcite” castele bântuite din lume. Pe primul loc în lista alcătuită în avanpremiera Halloweenului se află castelul Bolsover, undeva din nord-vestul Marii Britanii, construit pe un fost cimitir, datând din secolul al XVII-lea, unde, potrivit povestirilor personalului, doi muncitori au fost înspăimântați de silueta unei femei care a trecut prin ziduri. În ruinele impozante ale castelului medieval Kenilworth, în centrul Marii Britanii, aparițiile, în grajduri, a fantomei unui tânăr, alături de o femeie, au dat frisoane personalului. Zgomot de pași, un leagăn care se balansează singur… fenomenele inexplicabile abundă, scrie English Heritage pe site-ul său.

Și noi avem la Sibiu cimitire din secolul al XVII-lea sau clădiri vechi și lugubre. Diferența este că noi le punem pancarte cu ”Atenție, cade tencuiala” și le înconjurăm cu garduri.

Dacă totuși vreți să celebrați pe undeva Halloweenul, mergeți la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piața Mică, unde sunt expuse 29 de măști din lemn, metal și os provenind din Africa și Asia, realizate cu o deosebită măiestrie și având funcții diverse. Este vorba despre expoziția „În spatele măștii” , unul dintre reperele pe care Muzeul ASTRA îl propune vizitatorilor în această toamnă. ”Indiferent de cultura din care provin, măștile au avut dintotdeauna un rol extrem de important în bunul mers al societății. Fie că sunt ritualice, funerare, festive, teatrale sau utilitare, măștile sunt mărturii puternice ale credințelor noastre, ale temerilor, nevoilor sau stărilor noastre de spirit. Nu există cultură din care să lipsească măștile, iar Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este deținătorul unei colecții extrem de interesante de astfel de piese” – a declarat Crina Mareș, curatorul expoziție.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută