Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Trei evenimente cinematografice care te vor scoate în octombrie din casă!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Trei evenimente cinematografice care te vor scoate în octombrie din casă! Share Trei evenimente cinematografice care te vor scoate în octombrie din casă!


Octombrie e luna în care începem treptat să ne obișnuim cu zile și nopți tot mai friguroase, cu soarele care apune tot mai devreme, cu întunericul care se lasă peste oraș fix când ieșim de la birou.

Dacă pe la terase nu mai e de stat, ce spuneți de o cură de film care să ne trezească din amorțeală? Filme documentare unul și unul, pelicule de la Cannes sau capodopere ale celui mai important cineast român, Lucian Pintile, toate rulează în luna octombrie la Sibiu! 3, 2, 1… Acțiune!

 

ASTRA FILM FESTIVAL DĂ TONUL!

Astra Film Festival, ediția a XXIV-a, va anima Sibiul între 16 și 22 octombrie 2017. În cele 7 săli, transformate în cinematograf pentru 7 zile, vor avea loc proiecții ale celor mai noi și captivante filme românești, hituri ale cinematografiei internaționale, concerte, instalații multimedia și evenimente imersive. Anul acesta, AFF revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate ”Viitorul e azi”, dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom amplasat în Piața Mare, o experiență unică în România. ”Filmele din acest festival au dovedit că au forța unică de a pătrunde în mod direct, forjând substraturile existenței umane contemporane puțin explorate”, declară organizatorii. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la casierii sau online de pe eventbook.ro. Programul festivalului îl găsiți pe zilesinopti.ro/sibiu și în suplimentul atașat revistei.

 

FILME DE LA CANNES AJUNG LA SIBIU!

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din București, Les Films de Cannes à Bucarest, se extinde anul acesta și la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival. Astfel, trei documentare care au făcut senzație anul acesta la Cannes, vor fi proiectate între 17 și 19 octombrie la Sibiu. ”Nothingwood” e o ocazie de a-l cunoaște pe Salim Shaheen, un regizor neobosit din Afghanistan care a realizat peste 100 de filme într-o țară aflată în răboi de peste 30 de ani. Proiecția va avea loc marți, 17 octombrie, de la ora 22:00, la Auditorium. ”The Venerable W.” prezintă cazul unui budist foarte influent care folosește rasismul și islamofobia pentru a răspândi ura într-o țară în care 90% din populație a adoptat budismul, o religie bazată pe un mod de viață pașnic, tolerant și non-violent. Proiecția va avea loc miercuri, 18 octombrie, de la ora 21:00, la Sala Thalia. ”12 Jours” urmărește parcursul persoanelor internate în spitalele de psihiatrie din Franța fără consimțământul lor. Prin lege, spitalul are la dispoziție 12 zile pentru a prezenta fiecare pacient în fața unui judecător. 12 zile, după care viețile lor se pot schimba pentru totdeauna. Proiecția va avea loc joi, 19 octombrie, de la ora 22:15, la Sala Thalia.

 

PORTRET LUCIAN PINTILIE LA BIBLIOTECA ASTRA!

Lucian Pintilie este poate cel mai important cineast român, precursor al Noului Val cinematografic apărut în România după 1989. Filmele sale sunt o radiografie corozivă a societății românești contemporane, analizată cu minuțiozitate, cinism și ironie, în imagini vizuale poetice. Selecția de filme propuse pentru vizionare cuprinde: ”Niki Ardelean, colonel în rezervă” (miercuri, 18 octombrie) și ”Terminus Paradis” (miercuri, 25 octombrie). Ambele proiecții sunt programate de la ora 18:00 și vor avea loc la Compartimentul Arte al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu din Str. George Barițiu, nr. 7, corp B, et. II. Proiecțiile vor fi urmate de discuții cu publicul. Organizatorii evenimentului îi invită pe sibienii cinefili să pășească și-n sala de lectură, unde le recomandă să răsfoiască volumul ”Bricabrac” de Lucian Pintilie, un extraordinar document de viață trăită pe platoul de filmare și în culisele teatrului. Merită menționat că ”Bricabrac” a primit în 2010 titlul de ”Cea mai bună carte străină”, distincția fiind oferită de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franța.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.