Cum e să fii antreprenor în Iaşi?
Antreprenoriatul în sine este o provocare, indiferent că este făcut în Iaşi sau în oricare parte a ţării. Asta pentru că presupune tot timpul adaptarea la cerinţe noi şi flexibilitate. Businessul pe care îl desfăşurăm este unul complex şi trebuieşte privit în ansamblul său, incluzând partea de producţie, îmbuteliere, vânzare, marketing etc. Din acest motiv, antreprenorul din punctul meu de vedere trebuie să fie inventiv, deschis, creativ. În Iaşi începe să se contureze din ce în ce mai mult un mediu antreprenorial solid, putem observa cum tinerii dezvoltă în permanenţă businessuri originale, care promit mult, iar ăsta este un lucru imbucurător. Personal, am mulţi prieteni cu care am copilărit, iar acum sunt antreprenori de succes în diferite domenii de activitate.
Cum răspunde oraşul ofertelor noi?
Din experienţa noastră, feedback-ul este foarte bun. Lumea este în permanenţă deschisă la lucruri noi, doreşte experienţe noi. Ieşenii au lansat cu multă îndrăzneală o serie de proiecte, care încep să prindă contur. Aici trebuie să subliniem şi diversitatea evenimentelor, de la festivaluri de muzică, la raliu, festivaluri culinare (atât pe sol, cât şi “in the sky”), dar şi literare. Însă un aspect important, care trebuie apreciat, este faptul că acestea sunt promovate şi sprijinite de comunitate. Am urmărit atât în social media, cât şi în presă răspunsul ieşenilor la aceste evenimente şi pot să spun că te încarcă de energie şi te motivează miile de mesaje de încurajări pe care le poţi citi cu referire la aceste evenimente.
Mai sunt oamenii curioşi în acest moment? Doresc evenimente noi?
Se spune că cea mai frecventă acţiune umană este aceea de a învăţa. Este în firea noastră să fim curioşi, şi ne dorim să ne fie stârnite interesul şi curiozitatea prin evenimente noi, diverse. În prezent, accesul la informaţie este mai facil ca niciodată. Cu un simplu smartphone descoperim ce se intamplă în lumea întreagă. Iar acest lucru ne face să ne dorim să aducem şi la noi în Iaşi ideile bune pe care le vedem în alte locuri.
Cât de important este pentru tine ca mesajul evenimentului tău sa fie bine transmis?
Important este ca mesajul să ajungă în sufletul şi în mintea persoanelor cărora li se adresează. Pentru aceasta, trebuie să ştii să înţelegi dorinţele şi să ştii să comunici astfel încât să răspunzi la aceste dorinţe. Din acest motiv, evenimentele noastre sunt organizate si prezentate atât de colegii noştri din Cotnari, cât şi de profesionişti în domeniu (bloggeri, sommelieri etc.), care au aceeaşi pasiune ca şi noi.
Cum e ca un business să fie promovat prin evenimente?
Organizarea de evenimente este una din modalităţile cele mai atractive de promovare. Prin evenimente descoperi ce doresc persoanele din jurul tău întrucât se stabileşte un contact direct cu ele, se discută, se face schimb de opinii şi se leagă prietenii.
Ce îţi place la Iaşi?
Raportându-mă la varsta mea, în primul rând observ că Iaşul este un oraş dinamic, cu suflet tânăr. În egală măsură admir modul în care împleteşte spiritul tânăr datorat mediului universitar, cu aerul boem al parcului Copou, cu istoria şi arhitectura unor clădiri din centru dar şi cu elementele de cultură de care oraşul nu duce deloc lipsă. Este un oraş care are foarte multe de oferit pentru cei care doresc să îl viziteze şi să îl cunoască.
Ce îi lipseşte Iaşului?
Cred că legătura cu alte zone ale ţării, prin infrastructura rutieră. Dezvoltarea infrastructurii rutiere atrage după sine şi dezvoltarea economică, dar şi diminuarea decalajelor dintre zona noastră şi sudul, respectiv vestul ţării. De subliniat este importanţa pe care Aeroportul din Iaşi o are în prezent în comunicarea cu oraşe importante din România şi Europa, de multe ori am simţit beneficiile rutelor Iaşi – capitale europene sau Iaşi – Bucureşti. Însă aceasta trebuie completată şi cu drumuri de calitate. Am fost recent la un eveniment foarte promovat la Cluj şi a trebuit să merg cu maşina. 7 ore de condus şi traversarea munţilor Carpaţi cu serpentinele şi aglomeraţia de rigoare este totuşi cam mult. Probabil că asta simt şi prietenii mei din zona Ardeal când vin în Iaşi.
Ce ţi-ai dori să se întâmple în Iaşi?
Simplu: să îşi poată face cât mai cunoscut potenţialul său real şi în afara zonei Moldova şi să fie sprijinit în dezvoltarea sa de persoanele abilitate de la Bucureşti.
Ce planuri de viitor ai pentru business-ul tău?
Sunt multe. Cred că doar întrebarea în sine ar putea face obiectul unui alt articol. Pe scurt însă, dezvoltarea este cuvântul de ordine. Chiar în acest moment lucrăm la un proiect de modernizare a tehnologiei de fabricare ce presupune achiziţia de echipamente, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Dorim să facem cât mai cunoscută gama de spumante, să o dezvoltăm. Dorim să construim facilităţi de cazare pentru cei care ne vizitează, să renovăm Castelul Vladoianu şi să îl facem un loc de vis pentru cei care doresc o experienţă inedită. Însă nu dezvăluim mai mult acum. Daca tot v-am stârnit curiozitatea, vă lăsăm pe voi să veniţi şi să vă convingeţi.
Ce recomandări ai pentru cei care sunt turişti în Iaşi?
Am avut ocazia să cunosc multe grupuri de turişti pentru că jumatate de an am fost responsabil pentru vizitele efectuate de aceştia la Cotnari. Din discuţiile cu ei am observat în primul rând că au rămas plăcut surprinşi de Iaşi. Probabil mulţi dintre ei nu ştiau că aici pot să găsească atât de mulţi oameni primitori şi lucruri frumoase adunate într-un singur loc.
Le-am recomandat să viziteze cel puţin Palatul Culturii, zona Palas, Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu şi Gradina Botanică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Sala Paşilor Pierduţi, Casa Pogor, bojdeuca lui Ion Creangă, Palatul Alexandru Ioan Cuza, Mitrolopolia Moldovei şi Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi şi mănăstirile din Iaşi şi zonele apropiate oraşului. Bineînţeles, enumerarea era exemplificativă. Şi nu în ultimul rând, recomandarea pe care o făceam era să revin cu aceeaşi plăcere, sa povestească mai departe şi să promoveze zona.