Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/09/2017
Arhiva Zile si Nopti

Palatul Vulturul Negru – Adam Freundlich

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Palatul Vulturul Negru – Adam Freundlich Share Palatul Vulturul Negru – Adam Freundlich


 

Palatul Vulturul Negru construit între anii 1907 și este cea mai reprezentativă clădire în stil Art Nouveau din Oradea.

Art Nouveau sau Secession este acelasi lucru. Ambii termeni descriu un stil arhitectural care își propune să îmbine utilul cu plăcutul, un stil reprezentat de forme rotunde și culori vii. Palatul Vulturul Negru construit între anii 1907 și 1908 adoptă acest stil, fiind cea mai reprezentativă clădire în stil Art Nouveau din Oradea.

Constucția poartă semnătura a doi arhitecți maghiari Marcell Komor și Dezső Jakab care și-au imaginat un complex format din 3 clădiri cu suprafețe inegale legate între ele printr-un pasaj în formă de Y cu 3 intrări, una dinspre Piața Unirii, a doua dinspre str. Independenței iar cea de-a treia dinspre str. Vasile Alecsandri.

Clădirea a fost gândită să adăpostească un teatru, săli de bal, un cazino și spații pentru birouri. Utilitatea nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani, astăzi funcționând aici Sala Arcadia a Teatrului de Stat Orădean, mai multe pub-uri, câteva bănci și există și câteva apartamente în zona dinspre Piața Unirii.

Întregul complex a trecut printr-o etapă de renovare respectând planurile originale ale celor 2 arhitecți, astfel, începând cu luna septembrie poate fi admirat palatul, atât în partea sa exterioară cât și în interiorul pasajul, exact așa cum a fost gândit și realizat la începutul secolulul XX.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.