Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/09/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Ioan Bojin

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Ioan Bojin Share Interviu cu Ioan Bojin


Directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Ioan Bojin, vorbește despre cum a crescut publicul sibian odată cu producțiile instituției și cu sibienii și-au rafinat gusturile de la un an la altul. În plus, domnul Bojin face o scurtă prezentare a ediției din acest an a Sibiu Opera Festival, unul dintre cele mai mari și apreciate evenimente din Romania dedicate artei lirice.

 

”Numărul spectatorilor a crescut de la an la an iar astăzi ne aflăm în situația în care trebuie să limităm numărul de abonamente puse în vânzare, pentru a putea oferi posibilitatea și celor care vin ocazional să poată asculta concertele simfonice săptămânale”

 

Cum au evoluat gusturile sibienilor în materie de muzică în ultimii ani? A crescut numărul abonamentelor și biletelor vândute la concertele Filarmonicii și evenimentele adiacente?

Prin tradiție, sibienii sunt mai apropiați de muzica clasică, de genul simfonic, vocal simfonic sau cameral însă, într-adevăr, în ultimii ani putem constata o deschidere mult mai mare a publicului către genuri muzicale mai noi,  foarte populare în rândul tinerilor, cum ar fi muzica pop sau rock. Sibiul a devenit locul predilect de desfășurare a unor evenimente de amploare, a unor festivaluri care promovează acest tip de muzică, la care participă zeci de mii de tineri. Acest lucru ne obligă și pe noi să ne adaptăm repertoriul la noile tendințe și preferințe ale publicului tânăr, căruia ne adresăm tot mai des prin organizarea unor concerte de muzică de divertisment, mai ușor accesibilă. Dacă ne referim strict la publicul Filarmonicii, atunci trebuie să remarc că, și aici, gusturile sibienilor s-au diversificat în ultimii ani, fiind apreciate, mult mai mult decât înainte, muzica de operă, de balet, de film sau chiar muzica contemporană sau experimentală. Numărul spectatorilor a crescut de la an la an iar astăzi ne aflăm în situația în care trebuie să limităm numărul de abonamente puse în vânzare, pentru a putea oferi posibilitatea și celor care vin ocazional să poată asculta concertele simfonice săptămânale.

Are Sibiul un public suficient de matur pentru a susține un festival de operă de amploarea Sibiu Opera Festival? Cum se vând biletele până acum?

Este îmbucurător să vedem numărul mare de tineri care participă, în general, la manifestările muzicale organizate de Filarmonică și să constatăm că, și la Sibiu, muzica de operă devine tot mai populară în rândul publicului larg. Este un rezultat al promovării tot mai intense pe care o facem muzicii de operă. Peste tot in lume se fac eforturi uriașe, se organizează festivaluri mari de operă în aer liber sau în săli special construite, cu scopul de a atrage tot mai mult public. Această abordare este extrem de utilă și la noi. După 15 ediții de festival de operă la Sibiu putem spune, da, avem un public care a crescut odată cu festivalul și care este tot mai interesat și mai atras de arta lirică. Ne așteptăm și la această ediție la o participare numeroasă la toate evenimentele. Până în acest moment s-au vândut mai mult de jumătate din numărul de bilete puse în vânzare on line.

Ce buget are festivalul și cât de greu este să aduceți la Sibiu sute de artiști, unii de mare renume internațional?

Aș porni de la mențiunea că spectacolul de operă este una dintre cele mai costisitoare producții artistice, oriunde în lume, deoarece presupune participarea unui număr mare de artiști – soliști, orchestră, cor, balet, tehnicieni, recuziteri, etc. Facem eforturi uriașe pentru a avea invitați de marcă la fiecare ediție însă acest lucru nu este totdeauna posibil, ținând cont de resursele financiare limitate pe care le avem la dispoziție. Această ediție, a XVI-a, a Festivalului de Operă aduce la  Sibiu peste 500 de artiști din 22 de țări iar bugetul festivalului este de aproximativ 600.000 lei. Este puțin, raportat la dimensiunea festivalului și la notorietatea artiștilor invitați, însă bugetul a crescut ușor fată de anii precedenți, în special datorită sprijinului unor noi parteneri. Calitatea spectacolelor este asigurată și de această dată prin prezența unor artiști tineri remarcabili, aflați în plină afirmare pe scene lirice importante din țări ca Germania, Italia, Spania sau Romania.

Festivalul are un program foarte bogat și divers, inclusiv în spații neconvenționale. Cum e primită arta lirică în afara spațiilor obișnuite pentru spectacole? V-ați propus să duceți arta spre un public nou?

Ne preocupa permanent calitatea si diversitatea concertelor si a spectacolelor pe care le oferim publicului. Dorim să ducem arta lirică cât mai aproape de public, în spații dintre cele mai puțin obișnuite pentru muzica de operă. Unul dintre evenimentele atractive ale ultimelor ediții s-a dovedit a fi proiectul ”Take an opera break”, o serie de concerte de arii din opere desfășurate în spații neconvenționale. Proiectul propune publicului o scurtă întâlnire – de multe ori neașteptată – cu muzica de operă, interpretată magistral de unii dintre cei mai cunoscuți artiști lirici din Romania. Urmărind aceste concerte, am avut ocazia să vedem, de fiecare dată, spectatori plăcut surprinși de ineditul concertului, răsplătind cu îndelungi aplauze și ovații fiecare arie interpretată. Acesta este un public nou pe care ne dorim sa-l atragem spre muzica de operă, spre sala de concert.

În încheiere, ne-ați putea face câteva recomandări speciale, ce considerați dvs. că nu trebuie ratat sub nicio formă?

Programul festivalului include numeroase concerte și spectacole de calitate și aș dori să recomand publicului să participe la cât mai multe dintre acestea. Festivalul este unic nu numai la Sibiu ci în întreaga țară. Nu ar trebui  ratate aceste întâlniri cu artiști de mare valoare ai scenei lirice.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.