Helen Pater este director al agenției de turism Transilvania Travel Service, iar anul acesta sărbătorește 20 de ani de experiență în acest frumos domeniu, în care încearcă să fie cât mai aproape de turiști, să le asculte dorințele și să le ofere concediul pe care îl visează.
Înafara carierei în turism, Helen își adoră cei doi băieți și încearcă să își împartă timpul între birou și familie.
1. Consideraţi că românii, în general, şi oamenii din Oradea, în special, au o cultură a călătoriilor şi vacanțelor?
Romanii incep sa calatoreasca din ce in ce mai mult. Constatam in mod placut ca a crescut cererea pentru turismul cultural si pentru destinatii exotice. Lumea incepe sa puna accent pe vizitarea de locuri noi, pe cultura, pe traditii,pe istorie.
2. Cum se comportă acum turistul român, față de acum zece ani, să zicem?
La acest capitol mai este de lucru, dar nu putem generaliza, depinde de foarte multe aspecte. Eu cred ca depinde foarte mult de educatie, si nu neaparat de bani. Dar avem si cazuri fericite in care turistul este si educat si cu putere de cumparare. Oricum am evoluat in ultimii zece ani.
3. În materie de reduceri, ce recomandați? Early bird sau Last minute? și de ce?
Noi recomandam rezervarile facute in perioada early-booking deoarece ai din ce alege si beneficiezi de foarte multe reduceri atat din partea hotelierilor cat si a companiilor aeriene. Pe de alta parte daca este un grup de prieteni putem sa le gasim camere in acelasi loc, pe cand ofertele last minute sunt efectiv locurile ramase nevandute, cate o camera ici colo, este foarte greu sa gasestim mai multe camere, si sunt in general categoriile mai slabe de cazare. Prima data se ocupa hotelurile bune.
4. Care sunt cele mai căutate 5 sau 10 destinații de către români în acest an?
Anul acesta am avut un numar record de turisti in Spania, Costa Brava datorita lansarii cursei directe catre aceasta destinatie de pe Oradea, Turcia, Bulgaria, Grecia, Cipru au fost de asemenea in topul preferintelor turistilor nostri.
5. Ce buget pentru vacanțe au orădenii?
De la cativa euro/pers/saptamana in extrasezon si pana la preturi cu multe zerouri.
6. În ultima perioadă românii s-au îndreptat spre Turcia și țările arabe. Având în vedere incidențele internaționale din ultima vreme, ce alte destinații le-aţi recomanda oamenilor pentru concedii?
Avand in vedere problemele din ultima perioada este greu de spus unde nu va fi nimic in timpul sederii dansilor la destinatie. De la conflicte politice, la atentate, catastrofe naturale poate fi orice. Eu in continuare consider Europa totusi un continent sigur si le recomand cu incredere tarile din Asia.
7. Care credeţi că e provocarea anului 2018 pentru reprezentanţii agenţiilor de turism?
Provocarea ca si in fiecare an este internetul, numarul de rezervari tot mai mari facute de turisti in mod direct, si concurenta neloiala care este posibila si datorita legislatiei practic inexistente in acest domeniu.
8. Pe ce atracții turistice poate miza România, ca să atragă mai mulți turiști?
Romania ar putea atrage turisti straini prin turism rural, traditii si obiceiuri, prin renumitele trasee montane, festivalurile care deja sunt foarte bine cunoscute in toata Europa, turism balnear.
9. Care ar fi turiștii străini care aleg România? Ce alte naționalități am putea atrage?
Cred ca majoritatea sunt cetatenii maghiari, urmati de multi polonezi, slovaci. Ar fi interesant si benefic daca am reusi sa atragem turisti din tarile nordice, Germania, tari cu un potetial economic puternic care ar aduce bani in tara, dar pentru asta trebuie sa oferim servicii, drumuri, infrastructura, multe …
10. Ce oferă Oradea turiștilor străini?
Oradea este un oras cultural care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Ofera o arhitectura unica, orasul combinand mai multe stiluri de la baroc, la rococo, gotic, cetatea care s-a renovat foarte frumos si unde se tin o multime de evenimente culturale si sa nu uitam nici de viata de noapte 🙂