Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/09/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Teodor Boantă, organizator Gustos. Românesc

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Teodor Boantă, organizator Gustos. Românesc Share Interviu cu Teodor Boantă, organizator Gustos. Românesc


În 9 septembrie, va avea loc în Piața Mică o nouă ediție a festivalului gastronomic ”Gustos. Românesc”. Festivalul aduce laolaltă foști studenți ai ULBS care-și vor prezenta și prepara produsele tradiționale locale. Pentru a afla mai multe detalii, am stat de vorbă cu Teodor Boantă.

 

”Ne dorim ca în restaurantele din Sibiu să găsim cât mai multe produse locale, proaspete. Asta urmărim prin organizarea festivalului Gustos. Românesc.”

 

Cum a pornit ideea unui proiect care să reunească producători locali dintre foștii studenți ai ULBS?

Proiectul n-a fost gândit inițial ca un festival gastronomic, ci ca un târg de produse tradiționale realizat exclusiv cu absolvenți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu și ai USAMV din București. Până acum au fost două ediții, în care foști studenți care au dezvoltat afaceri în domeniul agricol au venit și și-au prezentat produsele. ”Gustos. Românesc” a fost inițiat și e organizat de ULBS și susținut de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală.

Încă de la început am urmărit să punem la aceeași masă producători locali și reprezentanți din industria hotelieră și a restaurantelor. Am dori ca pe viitor să se dezvolte un parteneriat, astfel încât, în restaurantele din Sibiu să găsim cât mai multe produse locale, proaspete. Vrem ca produsele care pot fi asigurate de producătorii locali să aibă prioritate pentru bucătăriile restaurantelor din Sibiu, care se aprovizionează în principal din marile lanțuri de magazine.

Cum ați făcut trecerea către un festival gastronomic?

Anul acesta, în perspectiva anului 2019 când Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană, am decis să dezvoltăm conceptul ”Gustos. Românesc”, să-l trecem la un nou nivel și l-am transformat astfel într-un festival gastronomic. Va fi doar o zi anul acesta, vom vedea în următorii ani cum va fi dezvoltat. Vom aduce la festival aceeași producători, exclusiv foști studenți ai ULBS, care pe lângă faptul că-și vor prezenta produsele tradiționale, le vor și prepara. Mai concret, cei care dețin ferme zootehnice, de exemplu, vor pregăti mâncăruri tradiționale specifice din carne de vițel, de miel, de porc de mangaliță, pentru că ei își cunosc cel mai bine produsele și știu cum să le pregătească pentru ca mâncarea să aibă un gust deosebit și o savoare specific locală.

Care sunt noutățile ediției din acest an?

Tot conceptul e nou pentru că ce s-a întâmplat până acum a fost un târg de prezentare și vânzare de produse. Acum o să fie altceva. Produsele se vor transforma în preparate. Vom organiza și un workshop prin care producătorii locali să aibă ocazia să stabilească un contact cu reprezentanții din horeca. În plus, pe seară, festivalul va fi condimentat și cu câteva momente muzicale susținute de artiști populari locali.

Aveți planuri de dezvoltare a festivalului până în 2019, când Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană?

Transformarea evenimentului dintr-un târg într-un festival tocmai în ideea asta a pornit. Pe viitor vrem să aducem cât mai mulți producători locali, să creăm un circuit care să aibe efecte asupra economiei și turismului pe tot parcursul anului, nu doar în perioada festivalului, o zi, două pe an. În plus, pentru turiștii străini, mai ales, trebuie definit foarte bine ce e practic un produs local, cât de mult reușește un turist străin să asocieze ceea ce mănâncă la festival cu Sibiul.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.