Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/09/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Florin Băraș, organizator 2X2 Race Ultra Sky Marathon

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Florin Băraș, organizator 2X2 Race Ultra Sky Marathon Share Interviu cu Florin Băraș, organizator 2X2 Race Ultra Sky Marathon


2×2 Race e singura cursă de alergare montană din România care se desfășoară integral la peste 2000 m altitudine. Ediția din acest an a avut loc în data de 19 august, la Bâlea Lac și a atras 181 de participanți la categoria X2 și 225 la cursa regină, 2×2 Race, un traseu de 45 de km care leagă Bâlea Lac de cele mai înalte vârfuri din România, Moldoveanu și Negoiu. Despre importanța, atractivitatea și unicitatea maratonului am stat de vorbă cu Florin Băraș.

 

”Toți alergătorii străini rămân surprinși de frumusețea munților Făgăraș și de dificultatea traseului.”

 

Cum ți-a venit ideea unui maraton pe cei mai înalți doi munți din România?

Ideea s-a născut în 2011, când împreună cu Mihai Șerban, co-organizator, plecam spre vârful Moldoveanu din Bâlea Lac într-o noapte, pentru a prinde răsăritul de pe cel mai înalt punct de pe harta României. Pe potecă, în toiul nopții am tot povestit despre una, despre alta și la întoarcere am vrut ca și alții să împărtășească din experiența noastră, așa că am dat naștere ideii 2X2 Race, inițial fiind o competiție adresată echipelor formate din 2 membri și cu timp limită de 24 de ore. Multe lucruri s-au schimbat de atunci, de doi ani facem competiția în parteneriat cu o agenție specializată în organizare de evenimente, Agenția Grey Projects, am reușit să cooptăm în jurul nostru parteneri care cred în această competiție: Kaufland Extreme Games, Red Bull, Worvag Pharma, Consiliul Județean Sibiu.

Ce are 2X2 Race Ultra Sky Marathon și nu au alte maratoane?

Sunt câteva aspecte care îi conferă unicitate acestui Ultra Sky Marathon. În primul rând, e singurul de acest gen din țară (Ultra Sky) și singurul din Europa cu altitudinea întregului traseu la peste 2000 m. Apoi ar fi faptul că întreg traseul e parcurs în oglindă: Bâlea – Moldoveanu – retur – Negoiu – retur. Așadar, spre deosebire de alte competiții de profil, unde dacă pleci primul și termini primul nu te mai întâlnești cu niciun concurent, aici ai posibilitatea să te intersectezi cu urmăritorii, cu fanii sau cu idolii tăi, toți participanți la cursă. Și nu în ultimul rând, e cea mai dură și concentrată cursă în cei mai spectaculoși munți din țară, munții Făgăraș: 45 de kilometri cu 4200 m diferență pozitivă de nivel!

Am observat o participare internațională masivă la ediția din acest an. Ce îi atrage pe străini: traseul montan spectaculos, dificultatea lui?

Au fost câteva nume importante din alergarea montană internațională în edițiile precedente, unii au aflat de la ei (word of mouth), alții de pe pagina noastră de facebook, foarte activă, iar alții de pe site-uri internaționale de specialitate. Putem spune că în cele 6 ediții am avut concurenți de pe toate continentele, mai puțin America de Sud. Toți alergătorii străini rămân însă surprinși de frumusețea munților și de dificultatea traseului. Spre deosebire de alte curse europene, unde poteca îți permite să te miști în deplină siguranță, aici totul e mai sălbatic, mai rudimentar și te face să fii în permanență cu ochii în patru. Iar peisajele oferite de Munții Făgăraș sunt cireașa de pe tort.

Alergătorii de maratoane par, priviți din afară, niște ”supraoameni”: parcurg în câteva ore un traseu montan pe care un turist îl străbate în câteva zile. Care e procesul din spate?

La fiecare ediție am un nod în gât pe masură ce alergătorii ating linia de finish pe heliportul din vecinătatea cabanei Paltinul de la Bâlea Lac. Acolo se râde, se plânge, se urlă de agonie, extaz, toți, absolut toți experimentează sentimente greu de descris în cuvinte. Mecanismul din spatele succesului fiecăruia constă în multe zile de antrenament la munte, în curse, la sală sau chiar și prin parc. Însă ca să ai succes la 2X2 Race, ai nevoie de acumularea unei mari diferențe de nivel, preferabil în munți înalți pe parcursul a mai multor luni. Asta se traduce prin multă muncă. Nimeni nu o să se claseze pe o poziție decentă cu o oră-două pe săptămână de alergat.

Ce are deosebit alergarea montană față de alte sporturi?

Sunt multe beneficii de care se bucură alergatorul montan. Are ocazia să viziteze mai multe trasee montane într-un timp mai scurt. Prin alergarea montană se antrenează toți mușchii corpului, călcătura fiind diferită aproape de fiecare dată, își întărește gleznele, dar în special alergatorul montan are o priveliște la „locul de muncă” pe care ar fi invidios orice șef de multinațională. Alergarea montană te face mai responsabil cu mediul înconjurător, mai fair-play și te vindecă de boala secolului, stresul.

Care sunt cele mai mari provocări pentru voi ca organizatori ai acestui maraton?

La fiecare ediție cea mai mare provocare rămâne siguranța concurenților. De aceea, an de an am analizat timpii fiecărora și am pus timpi limită în anumite puncte pe traseu pentru a reduce riscul de accidentare pentru cei mai obosiți. Dacă la prima ediție timpul limită pentru cursa 2X2 Race (cea care îi poartă atât pe Moldoveanu, cât și pe Negoiu) era de 24 de ore, acum este de 14 ore defalcată pe diferite bareme în traseu. Provocarea cu lipsa semnalului GSM există și se pare că va exista mult timp de acum încolo până când se va încumeta un operator de telefonie mobilă să ia măsuri în acest sens. O altă provocare e aceea a turistului român, care de regulă urcă la Bâlea Lac să mănânce și să lase un munte de gunoi în urma lui. Aici ne-am înhămat și noi să schimbăm încet mentalitatea, iar în weekendul din an în care se ține 2X2 Race să le prezentăm acestora o alternativă la grătare și ciorbe servite la munte: un pic de mișcare și ocazia de a vedea „la treabă” crema alergării montane naționale și internaționale.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.