Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânãr Iaşi

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânãr Iaşi Share Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânãr Iaşi


Încă din 2015, de la ediția cu numărul opt, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) a convins comisia de experți europeni din cadrul European Festivals Association/Asociaţia Europeanã a Festivalurilor, de la Bruxelles, în legătură cu valorile europene pe care le promovează la nivel cultural, reunind de fiecare dată în programul său artiști și companii de top, sub semnul unor teme inedite, alta în fiecare an. Încă de atunci, din 2015, FITPTI a primit recunoașterea ca “festival european”, alături de alte manifestări similare de mare ținută de pe continent.

O dată la doi ani, candidaturile depuse la EFA/AEF de către festivaluri de toate genurile, în cadrul competiţiei “Europe for Festivals, Festivals for Europe”, sunt reanalizate de specialiști ai domeniului, cele mai importante manifestări primind distincții speciale. FITPTI s-a individualizat, așa cum se subliniază în mesajul primit, prin faptul că “serveşte cu fermitate comunitatea, fiind unicul eveniment de acest fel din regiune, cu un concept atît de inovativ. Festivalul este curatoriat cu exigenţã în fiecare an în jurul unei teme, are puternice legãturi internaţionale şi un focus special pe dimensiunea europeanã”.

Preşedintele competiției din acest an a fost Jonathan Mills, fost director al cunoscutului Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din lume, ajuns la 70 de ediții. În comunicatul sãu oficial, Jonathan Mills apreciazã cooperarea internaţionalã ca “o realitate şi o necesitate  pentru artã, artişti şi public, în egalã mãsurã. Mã bucur sã-i nominalizez, împreunã cu colegii din juriu pe cei care obţin labelul EFFE 2017-2018, onorînd în acest fel festivalurile pentru contribuţia lor importantã în întreaga Europã. A fi în EFFE înseamnã sã fii parte a unei comunitãţi puternice de organizatori de festivaluri.”

FITPTI continuã sã fie membru al comunitãţii EFFE și pentru următoarele două sezoane, alãturi  de alte manifestãri similare care “au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local, naţional şi internaţional”, cum este specificat în comunicatul transmis de reprezentanţii asociaţiei.

FITPTI a ajuns acum la ediţia cu numãrul zece, fiind cea mai longevivă manifestare festivalieră teatrală a tuturor timpurilor din Iași. Menţinerea lui în linia de top a evenimentelor continentale este o confirmare a prestigiului de care se bucurã. Manifestarea organizatã de Teatrul “Luceafărul” a primit din partea celor nouã evaluatori internaționali o distincție – “Remarqable Festival/Festival Remarcabil” şi un logo individualizat, care precizează distincția.

FITPTI 2017 va avea loc între 5 şi 12 octombrie, iar tema sa este ORIZONTURI. Un program amplu, foarte divers va stabili noi legãturi culturale cu creatori din cele mai diverse colţuri ale lumii, în beneficiul publicului sãu tînãr indiferent de vîrstã.

5 – 12 Octombrie

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.