Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Ovidiu Dragoman

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Ovidiu Dragoman Share Interviu cu Ovidiu Dragoman


Ovidiu Dragoman este managerul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu și organizator al Festivalului Medieval ”Cetăți Transilvane”, eveniment care în fiecare vară umple Piața Mare și readuce în inima Sibiului atmosfera medievală. Am stat de vorbă cu Ovidiu Dragoman pentru a cele mai interesante aspecte ale ediției din acest an, precum și latura educativă a evenimentului. Festivalul îmbină luptele cavalerești cu atracții pentru copii și întreaga familie, dar și cu discuții serioase despre istoria burgului.

 

Calendaristic, Festivalul Medieval este ultimul mare eveniment al verii la Sibiu. Pregătiți ceva pe măsura așteptărilor?

Este o preocupare constantă pentru noi să aducem elemente de noutate în programul festivalului la fiecare ediție, să propunem un program diversificat, care să ofere puncte de atracție pentru toată lumea: și pentru copii, și pentru părinți, și pentru turiștii români sau străini care ne vizitează orașul. Vor fi și în acest an, în Piața Mare, trei zile pline în care publicul va avea de unde alege. Sunt peste două sute de artiști invitați la Sibiu, trei companii de reconstituiri istorice, care vor anima atmosfera în taberele medievale pe care le vor instala în piață, multă muzică pentru toate gusturile, de la rock medieval la muzica menestrelilor. Am pregătit multe spectacole pentru copii anul acesta, ce vor avea loc pe scena mică, instalată în castelul din Piața Mare. Avem, totodată, și multe conferințe și prelegeri filosofice în programul festivalului, pentru toți aceia care vor să aprofundeze cunoștințele despre Evul Mediu. În Turnul Sfatului este reprodusă o scenă de execuție cu călău și o machetă a unui episod de asediu al Sibiului.

Ce vom vedea anul acesta nou față de edițiile anterioare?

După mulți ani, vom avea anul acesta o defilare cu cai în parada festivalului. Un alt element de noutate vor fi cele patru carusele din lemn, pentru copii, aduse la Sibiu de compania maghiară Szelkakas. Se întorc la Sibiu, după o absență de doi ani, și Obscurus Orbis, formație de rock medieval din Letonia. Aducem mai multe spectacole pentru copii, avem elemente noi de decor, multă muzică medievală și multe spectacole de dans. Nu vor lipsi, bineînțeles, tabarele medievale, atelierele meșteșugărești și demonstrațiile de lupte și măiestrie în mânuirea armelor.

Am văzut că pe lângă latura spectaculoasă, programul include și tururi ghidate pentru pasionații de istorie sau conferințe cu teme istorice. Cum îmbinați cele două aspecte?

Sunt patru ani deja de când am inclus în programul festivalului și o componentă educativă. Dacă la început, în primii ani, am avut doar trei conferințe de medievistică în program, anul acesta avem nu mai puțin de nouă conferințe programate. Ne bucură foarte mult interesul publicului pentru aceste evenimente și aceasta a fost și rațiunea pentru care anul acesta am triplat numărul conferințelor.

Ce găsim la Iarmarocul Medieval și ce fel de monede îmi trebuie dacă vreau să cumpăr ceva?

Iarmarocul medieval completează atmosfera în cele trei zile de festival. Vor veni și în acest an la festival negustori atât din Sibiu, cât și din restul țării, producători de artizanat handmade, meșteri de tot felul, artiști plastici. Ce găsim în fiecare an în iarmarocul medieval, pe lângă comercianții care vin la Sibiu an de an, e multă voie bună, iar pentru voie bună zâmbetul e cea mai bună monedă de schimb.

Ce presupune festivalul celor mici și cum atrageți copiii spre istoria orașului?

Festivalul atrage un număr foarte mare de copii în fiecare an. Familiile cu copii reprezintă un procent important din publicul nostru, de aceea am încercat, în fiecare an, să creăm un spațiu special pentru copii și o scenă numai a lor în cadrul festivalului. Așa a apărut castelul medieval în Piața Mare și scena din castel, unde sunt programate spectacole de teatru, teatru de păpuși, spectacole de dans, dar și multe ateliere practice de heraldică, pictură, modelaj în lut.

Ca o concluzie, va fi cea mai spectaculoasă și amplă ediție de până acum?

Pentru noi, fiecare ediție a festivalului este importantă și încercăm de fiecare dată să creăm un eveniment de care sibienii să se bucure. Prezența în număr foarte mare, atât la parada festivalului, cât și în cele trei zile de festival, a publicului în Piața Mare, în fiecare an, credem că stă dovadă faptului că sibienii și turiștii îndrăgesc acest festival și, credem noi, că reușim de fiecare dată să aducem multă bucurie publicului nostru. Sărbătorim arta și cultura medievală, împreună cu sibienii, de șaptesprezece ani deja, și credem noi că fiecare ediție a avut farmecul ei, așa cum și această ediție, în mod cert, va avea farmecul ei.

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută