Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Expoziție retrospectivă Iulia Hălăucescu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Expoziție retrospectivă Iulia Hălăucescu Share Expoziție retrospectivă Iulia Hălăucescu


Iulia Hălăucescu (Verşescu) s-a născut pe 31 martie 1924, în comuna Tarcău, din judeţul Neamţ, într-o familie cu vechi tradiţii preoţeşti. Studiile le-a făcut la Şcoala primară şi Liceul teoretic de fete (astăzi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”) din Piatra Neamţ. Din 1943, a frecventat cursurile Facultăţii de Filozofie Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1948, cu specializarea în estetică. În timpul studiilor a participat la orele libere de desen şi pictură ale lui R. Schweitzer-Cumpăna.

Lucrările expuse surprind o parte din etapele creației Iuliei Hălăucescu, pornind de la pictură, desen și în special acuarelă, cu teme diverse, de la peisaje, portrete la flori. Lucrările din colecțiile celor două muzee de artă, din Piatra Neamț și Roman, fac parte din ciclurile Evocări la opera lui Lucian Blaga, Structuri florale,Ziduri vechi românești sau interpretări grafice la volumul De la „Cetatea Eternă” la zidul chinezesc, autor Valentin Ciucă.

A deschis peste 60 de expoziții personale în țară și străinătate, dintre care patru mari retrospective, ultima în 2001 la București – la Parlamentul României, în Sala Brâncuşi. A participat la peste 30 de expoziții retrospective organizate de Ministerul Culturii.

Pe lângă tablourile prezente în galeriile de artă, Iulia Hălăucescu a realizat lucrări de artă monumentală, pictură murală, grafică şi mozaic în marmură colorată, tapiserii monumentale. Este autoarea unor studii de restaurare ale Mănăstirii Bistriţa, Schitului Ciritei, a Caselor Semaca şi Paharnicului şi a monumentelor istorice din Piatra Neamţ. Artista a realizat proiecte pentru vechea stemă a judeţului Neamț – adoptată, precum şi actualele steme ale municipiului Piatra Neamţ şi a judeţului Neamţ, realizate pe baza unei documentări istoric – heraldică şi literatură. Pentru întreaga activitate artistică, a primit numeroase distincţii, precum Diploma de Onoare acordată de către International Biographical Center – Cambridge din Anglia, şi premiul pentru întreaga carieră din secolul XXI, acordat de The American Biographical Institute.

La începutul carierei artistice, Iulia Hălăucescu a pendulat între ulei şi acuarelă, cei doi poli de atracţie, oprindu-se asupra ultimei, dar a realizat şi lucrări de artă monumentală: zgrafitto, mozaic, tapiserii monumentale, pictură murală sau tehnici mixte, constanta fiind grafica, practicată pe toată durata carierei, ca o anticameră pentru toate tehnicile, după binecunoscutul text biblic, adaptat la artă, ca un adevăr aproape axiomatic – dacă desen nu e, nimic nu e, în artă. Instinctul însă îi şopteşte că locul ei e pe tărâmul acuarelei, tehnică bătrână, dar cu resurse inepuizabile, ce se potrivea perfect spiritului ei artistic, lucru recunoscut însăşi de artistă: pasiunea mea rămâne acuarela.

 

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 august 2017 la Muzeul de Artă din Roman.

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută