Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Clujul de vizitat

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Clujul de vizitat Share Clujul de vizitat


Clujul de vizitat

Salut. Poate ești clujean, poate nu ești clujean dar locuiești aici de câțiva ani, sau poate abia ai ajuns. În oricare „stituație” te-ai afla, știi că orașul se împarte cumva în 2: cel de trăit și cel de vizitat. Despre „Clujul de trăit” știți deja multe – toată revista e despre el, dar hai să vorbim puțin despre „Clujul de vizitat”, pentru că merită.

Grădina Botanică

Clujul de vizitat
Sau unul din locurile în care speri să găsești o oază răcăroasă prin oraș. A fost fondată în anul 1920 de profesorul Alexandru Borza, se întinde pe vreo 14 hectare și e una din cele mai frumoase grădini din Europa de Est. Momentan e împărțită pe mai multe grădini (cea Japoneză e un fan favorite), un muzeu, un complex de sere și ierbare. Grădina Botanică e musai de vizitat pentru oricine e prin Cluj, mai ales dacă se dorește un refresh la feed-ul de pe Instagram.

Parcul Central

Clujul de vizitat
Parcul Central „Simion Bărnuțiu” (sau Parcul Mare, așa cum se mai alintă) are o istorie de peste 185 de ani, fiind înscris din 2010 pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. E unul din locurile must-visit din oraș, fie pentru o plimbare de seară pe aleile liniștite, fie pentru că e gazda unui eveniment cultural sau recreativ.

Parcul Etnografic Național Romulus Vuia

Clujul de vizitat
Construit în 1929 de etnograful Romulus Vuia, Parcul Etnografic se întinde pe o suprafață de 16 hectare și conține o colecție impresionantă de case tradiționale țărănești, reprezentative pentru secolele 17-20. Trecându-le pragul, veți observa că aceste case sunt complet mobilate, ele reproducând stilul de viață al țăranilor Transilvăneni.

Cetățuia Cluj

Clujul de vizitat
Ah, Cetățuia! Primul loc la care mulți ne gândim să ne ducem prietenii veniți pentru prima dată în Cluj, mai ales seara. Cetățuia este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului. E probabil cel mai zen loc din oraș, fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Clujului și oferind o priveliște panoramică ce îți taie repirația.

Bastionul Croitorilor

Clujul de vizitat
Bastionul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. A fost finanțat de breasla croitorilor din Cluj. În perioada 2007-2009 a fost restaurat si refuncționalizat, iar în prezent el găzduiește Centrul de cultură urbană, care cuprinde o cafenea literară la subsol, o sală de conferințe și spații expoziționale.

Biserica Reformată

Clujul de vizitat
Biserica a rămas un monument unic datorită vechimii și dimensiunilor sale, fiind cea mai mare construcție gotică de tip sală din Transilvania și din sud-estul Europei. În 1603 călătorul Giovanni Argenti o descria drept „cea mai frumoasă din toată Transilvania”. Are 34 m lungime și 15 lățime. Biserica a fost clădită dintr-o singură navă, în spiritul franciscanilor, care nu doreau stâlpi de susținere sau prea multe ornamente, astfel încât credincioșilor să nu le fie perturbată atenția de nimic.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută